Jak dlouhá doba je čtyřiadvacet let?

Na některé věci doba velmi dlouhá, na jiné naopak krátká, krátká...

 

Ač jinak spíše optimista, ve věci "Znalosti současné historie" jsem velký pesimista. Tedy co se týče mé generace. Kolik těch, co mají ukončenou aspoň základní školu by dokázalo říct, co je za den 17. listopad? Někteří by nevěděli, ti, co by věděli, by vypálili spíš Sametovou revoluci. Na rok 1939 by asi vzpomněla jen hrstka.

Je to naše vina? Není to naše vina? Ve škole nás to nenaučí, zmíní jistě zavření vysokých škol (takže drazí vrstevníci, nevědět o tom je pěkná ostuda), ale roky po válce jsou pro spoustu učitelů tak nějak tabu. Historie, se kterou si neví rady. Ještě příliš živá. Aktéři tehdejších událostí jsou mezi námi a pamětníci jsou vlastně i naši rodiče. Současná historie. 

 

V rodinách, jako je ta naše, je to kolikrát vyprávěné téma. Opisování zakázaných spisků, plakáty a letáčky, z generace prarodičů křivdy, týkající se především vzdělání. Každý rok se jdeme projít na Palačák a taťka vypráví, jak to tehdy bylo.

Ale co rodiny, kde se na toto téma nemluví? A že je jich kolem mě většina! Prostě jako by ty roky nebyly. Nemluví o tom prarodiče, nemluví o tom rodiče a děti jsou stiženy lhostejností. Historie Mezopotámie před třemi tisíci lety je zajímá asi tak stejně jako historie vlastní země...de facto včera.

Právě proto, že se u nás o minulém režimu hodně mluví, vyděsily mě upřímně výsledky posledních voleb. 

Komunisté v téhle zemi vládli čtyřicet jedna let. Naši rodiče, prarodiče a konečně i rodiče prarodičů čekali tak dlouho na svobodu. A teď, když tu svobodu teda máme, byli ve volbách komunisti třetí? To jako fakt???

 

Podívejte, já politice nerozumím. Události minulých desetiletí mám jen zprostředkovaně. Ale jedno mi teda přijde divné - proč se tuhle zvonilo klíči, řečnilo a skandovalo, když o necelé čtvrt století později šli lidi k volbám a dali KSČM 33 křesel v Poslanecké sněmovně? Kam se poděli ti s těma klíčema? To přestali volit? Nebo já nevím, volí socialisty? Nebo se na těch výsledcích podepsala právě ta moje nevědoucí a lhostejná generace?

Jak říkám, nevím, nerozumím tomu a nechci tady vyvolávat spory nad mými pochybnými konspiračními teoriemi.

 

Jen se modlím, aby i příští 17. listopad, čtvrt stoleté výročí Sametové revoluce, byl vzpomínán ve stále svobodné zemi. 

 

P.S. Chce se mi říct: Ještě, že ty letošní volby neviděl Havel. Co myslíte?