Že mají studenti hluboko do kapsy, to je známá věc (a třeba takoví studenti + muzikanti, jéje!). Důsledkem čekání na příchod stipendia/výplaty jsou prazvláštní jídelní kombinace typu starý chleba s kečupem, těstoviny s hořčicí (divili byste se, ale je to fakt dobrý!) a tak podobně. Ale pozor, neplést si studentské lowbudget zbytkové dobroty s nějakou šmakulózou z mimibazaru! I když mají některé rodiny jistě omezený rozpočet, není podle mě normální krmit děti houskovým knedlíkem v trojobale.
Člověk se naučí tak nějak šetřit na všem. Ani ne se omezovat, protože aspoň jednou týdně se na pívo jít musí (protože BANG!, nejnovější drby, nejnovější plány, nejnovější seriály), ale prostě si rozplánovat, kolik se za co může utratit, aby na konci měsíce nezůstal s holou hubou (holá huba, němé neštěstí). Kamarádi měli na kolejích jednoho experta, co koncem měsíce kradl ostatním pečivo, protože neměl ani korunu. Budiž mu ovšem ke cti, že peníze utratil za růže pro dámu, co se zrovna snažil okouzlit.
Opravdovému vaření z vody mě naučil loňský rok, kdy jsem jezdila do Prahy za přítelem, který měl doma obvykle jen brambory, koření a olej. A divili byste se, jak dobré jsou bez škrábání na kolečka nakrájené brambory, prokořeněné dle chuti a upečené ve vrtsvách v pekáči! Recept používám dodnes, občas mezi brambory naskládám třeba cibuli nebo cuketu či lilek, a jaká je to pochoutka, a za pár korun. Za pár korun hlavně díky vymoženosti, zvané Kaufland ve Slatině. Kombinace zmiňovaného místa, pozdní hodiny a dvoumetrového kamaráda naší domácnosti přinesla už mnohé exotické ovoce. Ovšem bez dotyčného dlouhána bych do toho asi nešla, neb v mé maličkosti by se dumpster diving zdoslovnil a po čem mé srdce rozhodně neprahne, je, aby mě v jedenáct večer za Kaufecem lovil z kontejneru sekuriťák.
Teď jsem na Youtube narazila na pořad Jste to, co jíte. Je to celkem zajímavý, ale nejzajímavější na tom je, že zdravou stravu v podání tohoto pořadu si průměrný student zrovna dovolit nemůže. Ryba dvakrát až třikrát týdně? Tak líbilo by se mi to, ale asi bych ji musela sama někde ulovit. A maso každý den, nejlíp dvakrát? To aby člověk chodil sousedům na slepice.
Každopádně, účel tohoto článku je trochu jiný než kritika pořadů TV Nova, a to vyvolat ve vás vzpomínky (více či méně vzdálené) na vaše studentské stravování.
Otázka dne totiž zní: Jaké jsou vaše nejoblíbenější lowbudget recepty? Jakými lahůdkami jste se obšťastňovali v době studií? A máte nějaký "záchranný recept", tedy něco, co se dá uvařit vždycky, ať je toho doma sebemíň?
(Inspirováno návštěvou kolejí a Kompletní Krmnou Směsí)
Komentáře
Dvě velké cibule na větší kousky, nechat zesklovatět na pánvičce a přidat polévkovou lžíci plnotučné hořtice, lžíci medu a lžíci rajské ho protlaku nebo není-li kečupu. Nechat propojit, připadně dochutit a podávat s pečivem.
Česnek nechat zavonět na pánvičce a přidat nastrouhanou cuketu. Nechat povolit. Pak přelít do hrnce a povařit. Přidat trochu mléka a na závěr majoránku a sůl. Vynikající polévka.
Celer na nudličky. Tři minuty povařit. Dát na plech a přikrýt plátky neboj kousky sýra. Zapéct a podávat na stůl.
Do míchaných vajíček přidat lžičku šťávy z červené řepy. A vajíčka jsou růžová. To pro princezny, které mají rády naprosto vše růžové.
Celé kuře položit na pekáč vysylaný kilem soli. Péct hod a půl při 200 stupňů. Nic víc. Vynikající dietní masíčko.
Ne vysyslaný ale vysypaný. Omlouvám se.
Low cost evergreen mého prváku- zelí na špeku. Koupíme bílé zelí (9 kč), nakrájíme na tenké nudličky, usmažíme na pánvi na kousku špeku (10 kč). Závěrem smícháme s kuskusem/rýží a přidáme česnek a pepř. Jídla hory. :-)
Och, teď se mi vybavily variace na těstoviny z Tesca za 5,50... Jak já jsem ráda, že už nic takového jíst nemusím:)
hmmm....vzpomínám jen na polévku za 15kč v Ponorce...a vlastně různé polévky všude možně...,s chlebem vynikající...o:))
Žaluji hrubě zavádějící titulek.
Dromedar čekal nějaké obrázky? :-)
[přemýšlí: mám odpovědět, že jo, a být za blbce a za malé prase, nebo upozornit na lidovku, na kterou titulek zjevně naráží, a být za velké prase?]
Mouka s vodou a kořením co dům dá - z toho na oleji napečené placky. Tohle v kombinaci s ovesnými vločkami s jablkem a cukrem býval v civilních časech supí duet v předvýplatním týdnu. Doporučuje 7 z 10-ti sociálních případů!
@dromedar Tak i na signálech můžou fungovat clickbaity, že jo.
https://www.youtube.com/watch?v=jSZsUrYjD3M
Jak už se tady píše přede mnou. Kdybych věděl, že je to o budgetových receptech, tak bych na článek zřejmě neklikal... :)
Mě se líbí termín dumpster diving - pokud je to to, co si myslím, tak takhle přežívají v městě kupříkladu lišky. Ekologové tomu říkají komenzálismus a my jsme to v menze provozovali, když třeba na páse odjížděl nedotčený plněný knedlík, nebo tak něco. A pak tam koexistoval ještě Starý Lišák, kterému spolužáci žíkali pásovec a ten to měl jako "chléb náš vezdejší". Když jsem tak uvažoval, jak by se dalo ve městě přebývat zdarma, tak jsem si uvědomil, že zdržovat se v okolí nějakých universitních budov by mohla být správná nika.
To já jsem si zase (ačkoliv na střední) s penězi mohl fakt vískat! Dostával jsem stipendium a k němu to, co jsem si odpracoval. Takže jsem si mohl dovolit zvát Tess dobré rande... AŤ ŽIJOU TECHNICKÝ OBORY!
deFlegmatique: Za nás se chodilo na menze "na hyenu" - jeden si zaplatil oběd, pak dal prázdný talíř druhému a ten si šel k okénku "přidat". Jednou jsme se takhle na 1 zaplacený oběd najedli 4 :-)
Hyena je typickým představitelem komenzálismu. :-D
Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.