A na plesích se nikdo neschová před záplavou zmuchlaného PESsaténu, bortícími se trubkovitými rádobykorzety s neexistujícím podložením šněrování, neschová se před bolerky a šáličkami všeho druhu, které udělají ramena Michaela Phelpse i nejkřehčí dívence, neschová se před botami, které byly pohodlné naposledy na papíře a slušivé nikdy, neschová se před krásnýma holkama oblečenýma ve stylu stará mladá, neschová se před šatičkami z vytahaného úpletu, ze kterých lezou nohy asi tak o dvacet čísel víc, než by bylo záhodno, neschová se před nánosy barev na obličejích, za které by se nemusel stydět ani náčelník Inčučuna na válečné stezce, či naopak před tvářemi a hlavami, které se jaksi zapomněly doma u televize, zatímco tělo odešlo v plné parádě na zábavu, neschová se před botkami svádivě zouvanými s úderem desáté hodiny, neschová se před igelitovou taškou a lyžařskou bundou.

Na plesích neuteče ani oblekům, které byly nositelům dobře před dvaceti kily, košilím s krátkým rukávem, díky kterým se zábava po desáté mění na ples řidičů autobusů, neb je přeci v sále horko a je třeba odhodit sako, a zároveň je nutno uvolnit i jho kravaty divokého vzoru, neuteče před okopanými bagančaty, teniskami či dokonce trekovkami, před zmačkanými košilemi, před mírným odérem obleků, které nebyly v čistírně od revoluce a ani před ní nejspíš ne, neprchne před opilými tanečníky, kteří smýkají partnerkou jako smetákem či poskakují po parketu jako slon v porcelánu a pak se probojovávají k bufetu s výkřiky "Ještě rundu zelený tady pro kamarády."

 

Naštěstí se nedá schovat ani před dámami mladšími či staršími v padnoucích šatech, které je umí nosit jak se sluší a patří, v botách, které nekřičí "Jsme nepohodlné až k smrti" a proto je není třeba zouvat, s kabelkami, které se hodí k šatům a nejsou obří taškou, ve které táhnete půlku bytu, nedá se skrýt před důmyslnými účesy a působivým líčením, upravenými nehty, lehkou vůni parfému, před distingovaným chováním, kabáty a plátěnými taškami, do kterých taneční boty skryjete.

Naštěstí se nedá utéct ani před gentlemany mladšími či staršími, kteří ví, jaká košile patří k obleku a že je ji třeba vyžehlit, že oblek, byť staršího již data (přece jen pánové jsou v tomto v nevýhodě, neb šaty pořídíte za pár korun, ale pořádný oblek je horší položka) je třeba dát občas vyčistit, že kravata se nesundává, nedá se utéct před těmi, kteří outfit doplní vestou (!!) nebo místo kravaty zvolí dnes tak populárního motýlka, nedá se utéct před pány vonícími kolínskou, učesanými (je-li co česat) a oholenými (je-li co holit), nedá se prchnout před naleštěnými botami, pohybujícími se i s tanečnicí po parketě bez ohrožení zdraví okolních plesajících.

 

Ano, farní plesy nejsou nic tak velkolepého, abyste museli tahat smoking a velkou večerní. Jsou to spíš tancovačky, ale i tak je to pořád společenská událost a podle toho bychom k ní měli přistupovat. Součástí etikety je i dodržení dress code, v takovémto případě obvykle semi-formal. Pro pány obligátní tmavý oblek, košile, kravata nebo motýlek, polobotky, každopádně všechno čisté a ideálně padnoucí (chápu, že oblek je pro spoustu mužů ouvej, neb z maturitního/svatebního už vyrostli a kam by ho nosili, takže přece jen u pánů jsem shovívavější. Ale i tak si myslím, že oblek by měl mít doma každý). Dámy koktejlky, malé černé, klidně i dlouhé šaty, popřípadě kostýmek nebo overal, ovšem zase všechno v přiměřeném stavu, délce a hlavně materiálu. Úpletové šaty z Terranovy asi nebudou to pravé ořechové. Samozřejmostí je aspoň lehký makeup (přepudrování lesknoucího se čela ještě nikoho nezabilo a hned to vypadá líp, nikdo po nikom nechce vykonturovaný obličej a kouřovky), upravené vlasy a nehty, nějaký doplněk, boty a kabelka odpovídající zbytku modelu a vkusu nositelky. My holky to máme těžší ve výběru (stát takhle před skříní a přemýšlet, co na sebe, je vždycky oříšek), ale kluci se zase musí pařit v obleku. 

Hrozně mě mrzí, že je kultura farních akcí taková, jak je popsáno ve dvou prvních odstavcích. To by člověk čekal na lesáckém plesání, ale ta jsou v ohledu oblečení o pár levelů výš, což naše farní tancovačky dost zahanbuje. Přitom jsou to takové hezké holky, jen kdyby se nehrbily v těch polyesterových hrůzách a nepaťhaly v těch bagančatech s dlouhou špicí. A neříkejte mi, že šaty jsou drahé. Já mám spoustu obstojných šatů ze sekáčů a většina jich stála stovku. Taneční boty se vám vyplatí ať jste častí tancovači nebo nečastí. Pokud protančíte střevíce za sezónu, nezničíte si u toho nohu. Pokud ne, boty se nezkazí. Já měla předchozí taneční boty šest let a to se těch devět stovek nebo kolik stály rozprostře. Chápu, že ne každý obráží plesy a divadla a koncerty, ale mít doma jeden slušný a použitelný kousek oblečení přece není zas tak hrozné a rozhodně by to mělo být standardem.

 

(P.S. A ty bolerka už prosím vás taky zahoďte, jste na plese, ne v bazilice svatého Petra, holá ramena nejsou nic špatného. A pokud máte silnější paže, které se bolerkem snažíte zamaskovat, nebo si na holá ramena netroufáte, pořiďte si jiné šaty, protože bolerko ještě nikdy nikomu nic nezamaskovalo, naopak.)

(P.P.S. Jo, a narovnat! Všichni! Já taky.)

(P.P.P.S. A ano, hlavní podstatou farního i jakéhokoliv jiného plesu je setkat se, zatančit si, užít si zábavu. Jenže k tomu chca nechca patří i odpovídající chování - a k tomu zase patří odpovídající oděv. Kolik pěkných holek běhá po světě a kazí se ošklivým oblečením. No, kluků taky, samozřejmě.)

(P.P.P.P.S. Ano, nejdůležitější není, jak člověk vypadá, ale jaký je. Bohužel při prvním setkání vidíme nejdřív ten venek a první dojem se nepřepisuje úplně snadno.)

(P.P.P.P.P.S. Doufám, že případná diskuze bude kultivovaná a bez osobních výpadů. Cenzurovat nikoho nebudu, ale nezapomeňte, že co je jednou napsáno, utváří o vás obrázek zrovna tak jako čisté boty a to, jestli náhodou nesmrdíte.)

 

EDIT: Nechápu, jak mi to mohlo vypadnout, ale jak poznamenal Ferenc, zlo největší vždy a všude je vykukující prádlo. Nejen na plese. Prominout se to dá tak na táboře, pokud se jedná o ramínko podprsenky. Spoďáry nás nezajímají nikoho, ani u chlapů, ani u holek. I když asi radši sepraný trenky, než instalatérská kasička. A prosím vás, silikonový ramínka jsou největší ekl hned po zašmudlaných vytahaných u triček střihu boxer. A to, že někdo říká, že jsou neviditelný, znamená, že nemá moc dobrý oči. Věřte tomu, že dobrý samodržící podprsenky bez ramínek se dají pořídit i na valkýru. Jen prostě nestojí stovku v Lidlu.