Že mají studenti hluboko do kapsy, to je známá věc (a třeba takoví studenti + muzikanti, jéje!). Důsledkem čekání na příchod stipendia/výplaty jsou prazvláštní jídelní kombinace typu starý chleba s kečupem, těstoviny s hořčicí (divili byste se, ale je to fakt dobrý!) a tak podobně. Ale pozor, neplést si studentské lowbudget zbytkové dobroty s nějakou šmakulózou z mimibazaru! I když mají některé rodiny jistě omezený rozpočet, není podle mě normální krmit děti houskovým knedlíkem v trojobale. 

Člověk se naučí tak nějak šetřit na všem. Ani ne se omezovat, protože aspoň jednou týdně se na pívo jít musí (protože BANG!, nejnovější drby, nejnovější plány, nejnovější seriály), ale prostě si rozplánovat, kolik se za co může utratit, aby na konci měsíce nezůstal s holou hubou (holá huba, němé neštěstí). Kamarádi měli na kolejích jednoho experta, co koncem měsíce kradl ostatním pečivo, protože neměl ani korunu. Budiž mu ovšem ke cti, že peníze utratil za růže pro dámu, co se zrovna snažil okouzlit. 

Opravdovému vaření z vody mě naučil loňský rok, kdy jsem jezdila do Prahy za přítelem, který měl doma obvykle jen brambory, koření a olej. A divili byste se, jak dobré jsou bez škrábání na kolečka nakrájené brambory, prokořeněné dle chuti a upečené ve vrtsvách v pekáči! Recept používám dodnes, občas mezi brambory naskládám třeba cibuli nebo cuketu či lilek, a jaká je to pochoutka, a za pár korun. Za pár korun hlavně díky vymoženosti, zvané Kaufland ve Slatině. Kombinace zmiňovaného místa, pozdní hodiny a dvoumetrového kamaráda naší domácnosti přinesla už mnohé exotické ovoce. Ovšem bez dotyčného dlouhána bych do toho asi nešla, neb v mé maličkosti by se dumpster diving zdoslovnil a po čem mé srdce rozhodně neprahne, je, aby mě v jedenáct večer za Kaufecem lovil z kontejneru sekuriťák.

Teď jsem na Youtube narazila na pořad Jste to, co jíte. Je to celkem zajímavý, ale nejzajímavější na tom je, že zdravou stravu v podání tohoto pořadu si průměrný student zrovna dovolit nemůže. Ryba dvakrát až třikrát týdně? Tak líbilo by se mi to, ale asi bych ji musela sama někde ulovit. A maso každý den, nejlíp dvakrát? To aby člověk chodil sousedům na slepice.

 

Každopádně, účel tohoto článku je trochu jiný než kritika pořadů TV Nova, a to vyvolat ve vás vzpomínky (více či méně vzdálené) na vaše studentské stravování.

Otázka dne totiž zní: Jaké jsou vaše nejoblíbenější lowbudget recepty? Jakými lahůdkami jste se obšťastňovali v době studií? A máte nějaký "záchranný recept", tedy něco, co se dá uvařit vždycky, ať je toho doma sebemíň?

 

(Inspirováno návštěvou kolejí a Kompletní Krmnou Směsí)