... i když to byla trošku jiná, než jakou bychom čekali.

V pátek jsme se sešli v naší tradičně podivné skoro-krajinářské sestavě v Expedičním klubu, abychom se viděli se dvěma kamarády, kteří se právě vrátili ze zahraničí - jeden z Belgie, druhá z Itálie. Že jsme se tam potkali byla vlastně hrozná náhoda, ale jak už to u nepříliš plánovaných akcí bývá, vyplynulo z toho fakt dobré setkání. Povídalo se, pilo, jedlo, vzpomínalo, plánovalo... a zpívalo.

Asi v jednu ráno se začalo vícero hlasů dožadovat Komety. Kytara tam nějak v pozadí zněla celou dobu, občas přišlo něco, co nám sedlo, tak jsme si taky zazpívali - ale na té Kometě jsme se shodli přímo zázračně a zpívali všichni. Nohavica duněl tím příjemným podnikem, sem tam vytrysknul nějaký ten dvojhlas, a řeknu vám, byla to v tu chvilku písnička mnohem víc vánoční, než kdybychom tam spustili Kristuspána. Bylo v tom všechno, očekávání, radost, napětí, a taky trochu loučení, protože zatímco já budu ráno balit dárky, tihle všichni pojedou domů a kdoví kdy se zase takto sejdeme. 

Chápu, proč hodně lidí (převážně mužů) v mém okolí nemá rádo Vánoce. Ten stres, dárky, úklid, to všechno tak nějak potlačí celý smysl těchto svátků. Na Vánocích není nic okázalého. Spasitel se nenarodil do načančané domácnosti se stromkem každý rok v jiné barvě, ale do chlíva někde za vesnicí. Jesličky by neměly být zasypané hordami dárků, ale měly by být svědkem setkávání celé rodiny v klidu a míru. 

 

A já vám přeju, mí milí, shovívaví (občas to není ono, vím) a inspirující čtenáři, abyste letošní Vánoce prožili tak jako my páteční noc - v pospolitosti, bez stresu, bez zbytečných hádek - a s kometou. S kometou, která nás, tak, jako mudrce, dovede až k obyčejným jeslím, kde v seně leží (ne)obyčejné dítě narozené obyčejným lidem, a kde dojdeme toho pravého kouzla Vánoc...

Požehnané svátky vám všem a do dalšího roku odvahu a sílu splnit všechna předsevzetí...

                          Katuši s týmem (palec, palec, ukazováček, ukazováček, prostředníček a malíček)

Správně, moc koukám na Grinche!