Čtvrtek je můj táborový krizový den. To pravidelně podléhám záchvatu zoufalství, neužitečnosti a neschopnosti.

No, akorát obvykle to bývá čtvrtek na táboře, ne čtrnáct dní před táborem.

Dneska se mi odhlásilo další dítě. Máme sice pár nováčků, ale ne dost. Jede mi jen třináct dětí a v hlavě mi běží myšlenky - vyjdeme s penězma? Kolik svých na poště vyšlapaných korun do toho budu muset vrazit? Najednou lituju těch plavek co jsem si včera koupila. Dvě stovky, směšná částka - ale chleba na jeden den. Zmítají mnou pochybnosti, jestli to ještě vůbec dělat a proč to tak je. No, proč, to vím - velcí jsou velcí a malí jsou malí. V naší cílovce je prostě generační trhlina. A taky se dnešním dětem na stanový tábor moc nechce. Bez teplé vody, bez elektřiny, bez internetu, bez obchodu. A jestli jet dál... Ale asi jo. Aspoň pro jeden úsměv, pro jeno odřený koleno, pro jedno nové přátelství. 

Pozoruju na sobě s hrůzou, že jsou pro mě děti sice stále hlavní aktéři, kterým chceme vyrobit nezapomenutelné prázdninové zážitky, ale že čím dál častěji je to pro mě osmnáct stovek na nožičkách. Počítám každou korunu - jídlo, materiál, ubytko, benzín. S hrůzou se klepu, jestli nám ještě příští rok půjčí tábořiště. Je nás jen lehce přes dvacet - a čtrnáct dní ho blokujeme turnusům o padesáti lidech...

Chce to pokoru a víru, já vím. Ono to ani jinak nejde dělat. Pán náš tábor v rukou třímá už od začátku a zatím ho vždycky jen tak výstražně popustil, ale pak zase pevně chytl. Ale i tak... pochybnosti a hlavně trochu zklamání, protože my děláme opravdu dobré tábory, a přitom tam jezdí jen hrstka dětí...

 

Původně jsem vás chtěla nostalgicky zaměřeným prázdninovým článkem upozornit na probíhající hlasování o blogera roku - jsou tam mé oblíbené blogy, tak přestože na počet nominací jsou tři hlasy dost málo, lípněte je tam, ať svým blogerům vyjádříte, že jste s nimi. 

Ale místo původního záměru jsem se musela vylít z tohoto, koneckonců o tom blogy jsou, že jo.

A taky, pokud jste dočetli až sem - nemáte někde poblíž bezprizorné dítě, které by v termínu 6.-16.srpna zažilo rádo nezapomenutelné vikingské dobrodružství?