Já o tom nechtěla psát. Fakt jsem se chtěla vykašlat na všechny internetové diskuze a neplácat to tady na blog. 

Jenže to se nedá, čili to nečtěte, pokud nemáte rádi to moje horlení a rozčilování. 

V tej naší Líšni totiž bydlí samí strašliví inteligenti. Nebo spíš jinak - ve fesjbukové skupině Brno-Líšeň jsou samí inteligenti.

 

Sněží. Jo, kdo by to řekl, že, v lednu.

Sněží vytrvale a tak některé silnice a chodníky vykazují jisté známky neuklizenosti.

A z různých částí Líšně se ozývá "Ukliďte ten sníh!"

 

A tu jsou dva body:

Bod jedna: úklid silnic

Úklid silnic je v kopcovitém terénu docela důležitý, to uzná každý. Čtyřkolku vlastní málokdo a zůstat trčet v půli kopce (jak prý se někomu přihodilo) je jistě nemilé. Ale víte co je zvláštní? Že v té hordě stěžovatelů není ani jeden jediný z naší ulice. A věřte tomu, že naše ulice patří k nejhorším v celém Brně, nejen v Líšni. Uklizená není zrovna tak jako ty ostatní a největší kopec je okořeněný hezkým esíčkem. A stěžuje si někdo po sociálních sítích? Nestěžuje. Nikdy, což je divný, jelikož nejen, že se k nám dá dostat naprosto nemožně a strašně ať už pěšky, nebo autem, ale navíc k nám nezajíždí pošťák, auto se tu neotočí a když v úterý ráno jedou popeláři, musí člověk počkat půl hodiny, než tu skončí, protože je neobjede. A stěžujeme si? Nestěžujeme. Tolik k tomu "proč ty silnice neukliděj!"

Bod dva: úklid chodníků

Když ti něco vadí, ty ženská jedna, tak to změň. Když to změnit nechceš, tak drž ústa. Howgh. Měli by ten zákon změnit zpátky a bylo by. Chodníky by byly uklizený, protože to si nikdo nelajzne, aby si mu tam někdo zlomil ruku, nikdo by hloupě neplácal diskuze na FB tím, že už půl dne sedí doma u telky a nikdo nepřišel zpřed jeho baráku uklidit sníh, a ještě by se zlepšila kondička našeho shnilýho národa. 

 

Tak, jsem se zas rozčílila musím se jít uklidnit a shrnout zbytek sněhu (a není to žádná sranda, my máme deset metrů uliční frontu plus soused vedle, co mi fandí při parkování plus silnice, protože k nám vůbec pluhy ani nezajížděj. A stěžuju si? Nestěžuju.)

 

Pardon, příště zase něco hezkýho, ale muselo to ven, prostě muselo. Já bych ty lidi normálně flákla lopatou. Ať se podívají, jak je Líšeň velká a pak zapřemýšlejí, jestli je reálný, aby ve stejný čas bylo uklizeno všude zaráz....

 

Edit: Jak píše @Zdendanda, lidi (nejen v Líšni) si myslí, že úklid sněhu/zametání štěrku/jakoukoliv práci mají na starosti přímo úředníci. A to neberte jako nadsázku, to je fakt.

Těžko jim vysvětlovat, že lid na radnici fakt pracujou a že to není žádná lambáda - nejen že jsou po krk v papírech, zákonech a nepřehledné agendě, navíc musí řešit věci s lidmi, kteří jsou nepříjemní, neschopní nebo nespolehliví.

Obzvlášť v Líšni, která má nějakých sedmadvacet tisíc obyvatel na šestnácti kilometrech čverečních, ve kterých je zasaženo obří sídliště i staré jádro, to je o to horší.

Navíc (jak nechápe jiná diskutérka) - ano, je potřeba dělat každý rok nové výběrové řízení na úklid (na všechno) a to taky není žádná sranda, hlavně proto, že se soutěží a to je dneska sázka do loterie (viz stavebnictví, kdo do toho vidíte, pěkný humus, velké firmy (I**S apod.) likvidují ty menší). 

Občas mám pocit, že lidi vidí radnici ne jako partnera a ochránce (a líšeňská radnice taková je, sedí tam schopní lidi, kteří už za Líšeň vybojovali nejednu bitvu především skrz územní plán), ale jako zlého čaroděje, který se chystá sežrat jejich děti. 

Neříkám, spousta zastupitelstev není dobrá (viz starý Komárov), ale myslím, že líšeňští by si měli začít té naší radnice pořádně vážit. Přála bych jim, aby žili někde, kde jde zastupitelstvo například proti domkářům. 

Držím palce lidem z líšeňské radnice a klobouk před nimi dolů, přešlapů možná pár udělali, ale jinak odvádějí dobrou práci veprospěch celé Líšně, ne jen sídlíště nebo jenom domků.