Malý článek, rozpitvávající diskuze na FB na příkladu z mého okolí.

Počáteční informace:

Post jednoho Líšňáka do líšeňské FB skupiny:

http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/stavbu-noveho-kostela-v-lisni-odsunuji-brzdi-ji-neshody-s-architektem-20151017.html 

Fakta:

Pozemek, na kterém má stavba vyrůst, patří farnosti.

Peníze shromažďuje Nadace pro radost (částečně jde o výtěžky sbírek, částečně zřejmě (tím si nejsem jistá) o dotace z EU.)

Náklady na nový kostel by se měly vejít do 70 milionů.

Proč další kostel? Protože ten ve staré Líšni nestačí, tři bohoslužby v neděli nacpané, a to část věřících, hlavně rodiny s dětmi, míří do saleska. Do Líšně jezdí totiž taky někteří vinohradští, kteří kostel nemají.

 

Reakce členů skupiny:

Bylo tam naprosto všechno, co internetová diskuze může nabídnout.

1. Příspěvky míněné ironicky, které někdo vzal vážně a skončily přesně tak, jak skončit musely.

(Pro vysvětlení: Kostelíček je mrňavá kaplička, kde se ani mše neslouží, jen v červenci desátá nedělní, a ta není uvnitř, ale venku. Brát to za kostel je dost nadsazené, asi jako bychom za kostel brali kapličku na Vřesovém kameni.)

2. Příspěvky, které začaly vážně, a skončily ironicky.

(Tak hospod není nikdy dost, že...i když zrovna u nás ve starý Líšni je jich dost i na můj vkus. Od pajzlu až po vyšší cenovou.)

3. Rýpalské příspěvky, které někdo odkázal do patřičných mezí.

(Pro vysvětlení: Kostel na Gajdošce patří k Židenicím a taky má co dělat, aby pobral všecky, co potřebuje.)

4. Příspěvky, které se motaly pořád jen kolem toho jednoho, aniž by si předtím dotyční něco k tomu zjistili.

(dotyčným jaksi uniklo, že stavbu kostela iniciuje církev, nikoliv MČ. Souhlasím, že bazén by se šiknul, ten na Horníkové není zrovna pro běžnou veřejnost.)

5. Dobře míněné příspěvky člověka s náhledem do problému, který pěkně vyprášil kožich někomu, kdo si myslel, jak je drsnej.

(Tuto debatu ukončil jiný člen skupiny, který toho přechytralého utřel s tím, ať toho nechá, že stejně dostává od začátku na prdel (cituji). Musím říct, že je to na cenu "Nejlepší FB diskutér". Argumentovat věcně, v klidu, bez osobních útoků a s nadhledem, to se moc nevidí. Nemluvě o tom, že dotyčný je, jak sám říká, ateista).

6. Příspěvky lidí, kteří ví na vlastní kůži, jak to je.

(Dodatek: Kapacita líšeňského kostela je prý 150 lidí na sednutí. Nový kostel má mít dvojnásobnou kapacitu plus dost míst ke stání. A salesko je super, co se týče různých akcí, které přitahují i nekostelní děti. Takový DDM vlastně.)

7. A příspěvky lidí, kteří s tím souhlasí, pokud...

(Pokud se to nové fotbalové hřiště bude stavět jen z lovů, co mají od fanoušků, ať si staví, co chtějí. Pokud se orloj na náměstí Svobody stavěl jen z peněz za Onderkovo ego, proč ne. Je to vždycky o úhlu pohledu).

 

 

Závěr:

V každé diskuzi na internetu se najdou tací i tací. Hysterky bez přehledu, "nacisti" (i když to nacisti být nemusí, snad víte, jak to myslím), kliďasové s přehledem, takoví, co prostě jen chtějí něco říct. Trochu mě svádělo zalovit v některý z diskuzí pod mými články, tam by bylo taky příkladů spousta, ale pak na mě vykoukl ten dokonale argumentující ateista-agnostik a prostě jsem se o něj musela s vámi podělit. 

Tak omluvte tak trochu jiný článek a doufám, že všichni budeme vždycky patřit do kategorie "Než o něčem začnu psát, něco si o tom zjistím, a nebudu hysterčit a napadat hloupými osobními útoky všechny kolem".