Znáte ten vtip?

Sejdou se Žid, klimatická změna, uprchlík, vláda a cigán: Tak na koho z nás budou dneska Češi nadávat?

 

Uprchlíci a IS se řeší všude. Pokud jste se s nějakou společností k tomuto tématu nedostali, znamená to, že jste s ní nestrávili dost času. U některých grup se to vrací periodicky a to i přesto, že jsou diskutující stále ti stejní a ani jejich názory se nezměnily. Někteří už nedokážou mluvit o ničem jiném, než o tom, jak do Vánoc budou mít všechny ženy hidžáb a v ulicích bude zuřit džihád.

A teď tedy i já ukápnu svůj názor na tu hromadu názorů, co se za poslední tři čtyři měsíce nakupily.

Otázkou není, co budeme my dělat s uprchlíky. Otázkou je, co budou oni dělat u nás. V takovém počtu, bez znalosti jazyka, povětšinou bez nějaké vyšší kvalifikace(bezpochyby výjimky), s poněkud, řekněme, netolerantní kulturou a někteří (viz hledači wifi v Itálii nebo ti, co křičí kvůli špatnému hotelu) i s netolerantní povahou. Pokud si to vztáhneme přímo na české země - špatně hovořící, málo gramotné a nepřizpůsobivé, kteří pobírají sociální dávky a nijak zvlášť se jim do práce nechce (!výjimky!), tu už máme. Taky jsou snědí, ale aspoň to jsou, přece jenom za ty roky, vlastně Evropané. Sice taky mají prapůvodně jinou kulturu, ale ta se nevyznačuje až takovými rozdíly oproti té naší, a to i přesto, že si kolikrát ťukáme na čelo a ohrnujeme nos. Jak říkám: Ještě budeme za cigány vděční.

Je to tam krutý. Ale... tím, že utečou do Evropy, se přece problém nevyřeší, jen přenese na jiný kontinent. A matička Evropa (chce se mi hodně napsat západní, ale to už je věc názoru) se chová jako vlídná a milá rodička, která pro nově adpotované děti udělá všecko.

A zrovna to se mi zdá jako zásadní chyba. Jak se chová Evropa k uprchlíkům. Neměla by řešit nějaké kvóty na přijímání, ale když už, tak spíš případnou pomoc v jádru problému. A rozhodně by se nemělo dít to, co se děje: během Vánoc to bylo na více místech - na protesty muslimských spoluobčanů v Německu, Rakousku a Belgii byly zrušeny tradiční vánoční průvody a odstraněny vánoční stromky na náměstích. A zpráva z nedávné doby - Francouzi se rozhodli z jednoho ne moc využívaného kostela udělat mešitu. Nakonec to neprošlo přes protesty - a zajímavostí je, že v blokádě kolem kostela stáli nejen místní křesťané, ale ruku v ruce i místní muslimové.

 

Chtěla jsem zkrátka a už jsem se zase rozepsala až moc. Každopádně: není uprchlík jako uprchlík, hysterie zatím není na místě, zatímco obezřetnost ano a musíme doufat, že pánové nahoře nejen evropští budou mít rozum a začnou to řešit nějak vhodně - vhodně nejen pro běžence, ale také pro místní obyvatelstvo (to jsou ale fuj nekatolické názory, jak už jsem taky slyšela).

 

Když já pojedu do muslimské země, musím si zahalit hlavu a mít dlouhou sukni.

Když muslim přijede do Evropy, může mít zahalenou hlavu, protože je Evropa benevolentní a tolerantní vůči jiným náboženstvím.

Někteří muslimové, když přijedou do Evropy, mají zahalenou hlavu, nadávají, že místní ji zahalenou nemají a snaží se jim na tu hlavu nasadit šátek.

A to je to špatně...

 

 

A jeden autentický příběh z letošního července:

Len vcera to bol celkom masaker. Isli sme vlakom z Thessalonik do Skopje a prisadol si k nam jeden mlady typek. Tak sme sa zacali bavit a ze je z Athen a ide za rodinou do Srbska. Mal sice iba igelitku a spacak, ale nejak ma to netrapilo. Zrazu prisiel sprievodca, listky a od chalana si pyta: my friend, passport! On: I forgot my passport... Sprievodca: where are you from? On: Serbia. Sprievodca: No Serbia, Syria! Come with me! Potom sprievodca na chvilu odisiel a Syran sa nam zacal strasne ospravedlnovat, ze nam klamal a ze ho to mrzi. Chapes? Neziadal o pomoc, ale ospravedlnoval sa... Sprievodca sa vratil a odviedol ho niekam dopredu... Na kazdej zastavke som pozeral, ci ho nevyhodia alebo nedaju policii... nic. Tak mi to nedalo a isiel som ho hladat... Nasiel som ho asi o dva vagony vpredu sameho v kupe... hovoril, ze podplatil sprievodcu a je to v pohode a ze to nemam nikomu hovorit... vystraseny bol strasne. Skoro nerozpraval. Tak som sa vratil do nasho kupe a doniesol som mu flasu vody nech si ju necha... nevedel som ako inak mu pomoct aby som nas nedostal do problemov. A na poslednej zastavke pred Macedonskymi hranicami ho vysadili a policajti ho poslali smerom mimo kontroly. A ked sme prisli do prvej zastavky za hranicami, to este len bola sila... utecenecky tabor plny ludi sediacich na zemi...Tak sme tam zostali stat asi dve a pol hodiny a dvakrat nas presunuli do inych vagonov aby ich nalozili a mohli sme ist dalej... a sme tu...

 

(vtip z hlubin tých Internetů, zprávy o kostelové mešitě, rušení Vánoc, hledání wifi a křičení v hotelu z různých zprávových serverů, poslední příběh od mého spolužáka)