Brnem zmítá hrozná kauza - ve fontáně se koupou děti!!

Na facebooku se rozpoutala vcelku nechutná debata - figuroval v ní třeba granát ("kdyby byl někdo od věci, tak je má všechny pohromadě a stačil by jen jeden granát), kyselina ("nemá někdo pár sudů kyseliny sírové?? pro dezinfekci vody?? :))) nebo benzín ("to by byla flambovačka. Akorát nepoznáš, jestli už nejsou připálený"), nadávky na policii, která radši "buzeruje řidiče", a jeden velmi povedený názor ("k**va jakými lidmi? slušní lidé nemají čas se k**va někde čvachtat musí chodit do rachoty od rána do večera aby ze svých daní podpořily ty co se tam umývají a vyvalují!!!!!!!!!!!!!!").

Hádáte správně. Děti, které se v kašně na nově opraveném prostranství před brněnským Janáčkovým divadlem jsou "cikórky, samý cikórky", potažmo "hnusný smradlavý cigáni". 

 

Skýtá se otázka - řádili by obdobně facebookoví moralisti, kdyby u kašny sedělo pár bílých maminek a ve vodě se cachtalo pár bílých dětí?? Vadí dotyčným tak moc to, že se v kašně někdo koupe, nebo spíš to, kdo se tam koupe?

Já mám pocit, že pokud by mezi tryskami tančilo nahé bílé dítě, budou se rozplývat a říkat "jezuskotee, to je joztomilýý" (!nadsázka!). Kdežto když ve vodě během třicítek řádí parta cikánských dětí, vše je špatně, vytahují se sudy s kyselinou a granáty. 

 

OK, pojďme se nad tím zamyslet. Veřejné prostranství - jak ho správně využít? Před Janáčkárnou na trávníku piknikují studenti - je to správně nebo špatně? Protože jestli řekneme, že to nevadí - pak přece nemůže vadit ani to, že si někdo smočí nohy v kašně. Pokud je trávník k polehávání, proč by nemohla být kašna ke koupání? Protože všude (nejen v Evropě) je to úplně běžné (jiná věc je, když jsou ty děti nahé, že jo, to už je ale na zodpovědnost rodičů. Ehm, na facku rodičům. Můj názor).

Podívejte, každý na to má jiný názor. Někomu to přijde třeba nehygienické, jinému neestetické, mně to přijde logické. Kdyby byly v centru prolézačky, jsou děti na hřišti. Představte si to, dětské hřiště, na kterém je třeba i nějaký ten vodní prvek, kde se děti můžou vyřádit i ve vodě. Jelikož ale v centru hřiště není, a jelikož je horko, prostě si hrají před Janáčkárnou ve vodě. A jsou u toho oblečené, ne nahé. Akorát jsou to holt naši snědší spoluobčané, tudíž to logicky vyvolává smršť emocí.

 

Víte co?

Ten park je parádní. Žije to v něm. Je stále hezký a čistý, neposprejovaný, což je na Brno dobrý. Lidé debatují na lavičkách, piknikují na trávě, máčí si nohy ve fontáně. 

A tak to má být. Pohoda, spontánnost, letní klídek, modré nebe, zelená tráva, voda, hrající si děti. 

 

A všichni facebookoví moralisti ať si sedí zavření doma s tou svou kyselinou a milou náladičkou. Howgh.

 

Edit: Všeho s mírou. Samo o sobě by to asi špatné nebylo, ale začíná se to zvrhávat.