Les plný zdravých statných stromů. Lesáci s motorovou pilou konají svou krvavou práci.  Občané z okolí roní slzy. Ach, ti zlí lesáci!! Běda jim! Kácí náš les! Proč zařvaly zdravé statné stromy?

Stop.

Převinout na začátek.

Les plný zdravých statných stromů. Aby ty stromy byly zdravé a statné, piplá se s nimi už minimálně druhá, ale spíš třetí generace lesníků. Les má být nejen hezký, ale má plnit i nějaké funkce - držet v krajině vodu, zajišťovat biodiverzitu, musí být bezpečný - a když dozraje čas, musí splnit svůj hlavní účel. Pak přijdou lesáci s motorovou pilou a jinou těžební technikou a splní svou povinnost. Dřevo odvezou na pilu nebo do papíren a na nově vzniklé holině se může začít po správné úpravě sázet nový les. 

 

Milí občané, já vás chápu. Když se kácí moje oblíbené lesy, taky je mi to líto. Ale ty vaše komentáře na fejsbuku, že to vůbec čtu, když mě to pořád pudí k tomu, abych si rozčilením ublogávala!

Pochopím věty typu "To se mi vůbec nelíbí, takhle to vysekat, zplanýrovat", ono fakt na čerstvě vymýcené holině moc krásných věcí není. To až časem, když mezi pařezy vyroste tráva a v rozpáleném poledni bude zvát k poležení, tehdy začne mít mýtina své kouzlo.

Ale komentáře jako "někdo potřeboval prodat na nábytek nebo na podpal,pochybuji že to bylo všechno popadané.Některé kusy jsou zdravé" nebo "Jako já doufám, že to byla Lesní správa. Jen mi nejde do hlavy, proč zařvaly zdravé statné stromy" mi přijdou přece jen uhozené. Jasně, já v tom žiju, takže když mě takhle před holinu postavíte, povím vám o tom první poslední (páč mě to děsně baví), ale i laik přece pochopí, že podobný zásah uprostřed lesa není jen tak, ne? 

 

Promiňte, já musím. Mně to prostě nedá. Jednak jako člověku, který na vlastní oči vidí, jak lesy jeho dětsví mizí, takže se dokážu dokonale vžít do pocitů diskutujících, jednak jako osobě, která se pohybuje taky na druhé straně motorové pily - té, která s ní pracuje (ne že bych pracovala s motorovou pilou, chápete doufám ten příměr). Ale tak či tak - až uvidíte, že někdo vykácel les, není to jen kvůli polomu nebo pro to, že to byl les nemocný. Je to proto, že těžební dříví je holt těžební dříví. I když je ve vertikálním postavení romantické a tančí mezi ním víly.

 

Kdybyste někdy potkali někoho, kdo bude mít mylnou představu o důvodu kácení lesů, prosím, uveďte ho do obrazu. Ať nevznikne mýlka. I příměstské lesy jsou furt lesy a tudíž jednou musí jít pod kudlu. Tedy pod pilu. 

Jen pro poezii stříbřité bukové kůry a nádheru borových hájků se dnes bohužel lesy nepěstují...

 

A co ty zdravé statné stromy zařvaly? No, já bych řekla, že asi Au.

 

(Důvod k ublognutí: příspěvek na FB skupině Brno-Líšeň, týkající se cca pětadvacetimetrové pruhové seče na Hádech)