To si člověk čte, článek nějakých lepších novin, diskuzi pod článkem, email od studijní referentky... a najednou mu oči vyskočí z důlků. 

Ano, hádáte správně, po delší odmlce se vracím s něčím drsnějším - již s třetím dílem grammarnazi nadávek. Tentokrát jsou to nadávky na a) špatné používání cizích termitů, b) špatné psaní cizích termitů c) oči trhající stylistiku d) přivlastňování

(nesmyslné zdrobňování, -iZmy a by jste jsem už jednou srážela do pekel, takže se opakovat nebudu)

 

1. Potencionální

Myslíte, že je to fuk? Že se může říkat potenciální i potencionální? Ha, omyl! I když je to snad jediná věc, kterou si z fyziky pamatuju a to ještě dost matně, vím, že potencionální je jedině energie. Všechno ostatní je jenom potenciální.

2. Nejideálnější

Superlativy jsou v dnešní době nějak moc oblíbené, stačí si přečíst pár titulků. Ale jsou slova, která jsou nej i bez nej. Třeba ideální. Když je něco ideální, prostě to nemůže být ideálnější až nejideálnější. Tuhle jsem na to narazila v testu z kynologie a teda, vyvedlo mě to z míry tak, že jdu na opáčko.

3. Oficielně

Je až neuvěřitelné, kolik lidí to opravdu říká a, co je horší, píše!! A jestli se někdo ozvete, že to aktualizovaná mluvnice povoluje, jdu shánět někoho, kdo pode mnou podkopne židli slovník.

4. Eventuelně

Co to s těma lidma je? Proč cpou E tam, kde má být A? Asi je to trošku tím, jak hajdalácky se mluví, protože v rychlosti to jako E může znít...ale prostě to E není. Konec šmytec.

5. Pernamentka, pernamentní

Tak tohle je tak klasická jazyková zhovadilost, že nenapsat ji by byla velká chyba. Já chápu, jazyk se zaplete, člověk se uřekne... ale napsat to?? Jako fakt? Ale co, já se ničemu už nedivím. Abych se náhodou nespletla, buď to slovo nepoužívám, protože mluvím rychle a přeříct se nechci. A když už musím, mám na to pomůcku.

6. Má deset kilo dole, pět kilo nahoře, nahoře má patnáct kilo

Pro některé poklady jsem se potopila do hlubin bulváru, i když je pravda, že zrovna ty o kilech a váze jsou v něm na každém kroku. No, jen si to přečtěte. První dáma váží ve spodní části těla deset kilo, druhá v horní pět a ta poslední si v patře schovala dokonce patnáct, asi sladkostí. Ono totiž nejde říct přibrala pět kilo, shodila, zhubla deset kilo. Nejde, protože bulvár píšou hotentoti. A jak jsem zjistila při svém hledání, nejen oni...

7. Je zpět na své váze

Tohle je asi jen můj subjektivní problém. Ono to není špatně, ale já vidím nějakou tu selebritu (záměr), která musela používat kamarádčinu váhu, a které se teď konečně vrátila ta její. Ono to bude asi i tím, že tyhle plátky o ničem jiném, než o kilech héreček a zpěvaček nepíšou. Mě by přišlo divné říkat celému národu, že jsem zhubla a o kolik. Ale to už není věc gramatiky ani stylistiky, ale morálky.

8. Kristýny matka

Uáách! Proč se pomalu ale jistě přestává říkat Kristýnina matka? Tenhle slovosled je tak otřesný, uch. Pochopím to u cizích jmen, kdy by vznikl děsný písmenkový maglajz, ale i tam jde použít schůdnější třeba otec Joea (uznejte, Joeův otec je poněkud ošemetné). Totální absence jazykového citu by měla některým lidem uzavřít cestu k psaní článků. Bohužel je tomu přesně naopak - tito lidé je píšou. 

 

Nebojte se, příště nějaké vážnější téma.