Já jsem člověk mírumilovný. Budiž, úplně mírumilovná nejsem, nejedny žebra by o tom mohly vyprávět, ale jinak jsem opravdu vcelku nemilitantní (roky Dračáku a přestřelek po vesnici nepočítám).

Ať už jsem jaká jsem, dneska se mi při mši otvírala kudla v kapse a při frontě na přijímání jsem musela držet ruce pevně sepjaté. 

Zjistila jsem, že jeden z nejpodlejších vyučujících z našeho zeleného domu vzdělání chodí k nám do kostela. Jinak - že chodí do kostela.

Dotyčný docent, něžně přezdívaný Krteček, je opravdový poklad. Zkouška z jeho totálně nezáživně přednášeného předmětu sestávala z toho, projít na 90% písemný test (podklady tvořila třísetřádková tabulka, kterou jste se museli nabiflovat slovo od slova nazpaměť, protože když jste napsali, že je Urtica dioica oligotrofní, bylo to prostě špatně a konec) a pak ještě ústní zkouška z velmi obsáhlých materiálů. 

Písemnou nás dalo pět. 

Ústní dva.

 

Řeklo by se: "Prostě jste to neuměli", jenže ono je to těžké, biflovat tohle nazpaměť zcela demotivovaní a k tomu ještě spousta dalších chutných předmětů. Jasně, "to je život, nikdo se s váma nebude mazlit". Díky, to my víme. Ale měli jsme pocit, že se do školy chodí proto, abychom se něco naučili, ne aby nás někdo nesmyslně dřel na něco, co stejně zapomeneme dřív, než opustíme budovu, protože v našich lebeních potřebujeme místo i na pár jiných údajů.

 

Docent Krteček je určitě velmi spořádaný člověk. Má rád svou ženu a děti (má-li jakých), chodí poctivě do kostela a platí daně. Jenže k čemu to je, když se jako učitel chová... chová jako pěkné prase. Když podráží nohy nešťastným studentům, kteří jsou rádi, že jsou rádi a popravdě by si jeho předmět s nevyslovitelným jménem (geobiocenologie) užili mnohem lépe, kdybychom ně něj měli kohokoliv jiného.

 

Jestli zjistím, že je třeba takový pan docent Hrůza katolík, nebo třeba Radímek Plhalů... nevím, jestli se tomu ještě budu divit. Já měla, nevím proč, vždycky pocit, že křesťané se vyznačují láskou k bližnímu a aspoň snahou o jeho pochopení? Neříkám, ať nám to dá všem zadáčo. Říkám, ať se chová fér!

 

POZN: Tohle je pravý a nefalšovaný hejt na ztělesnění českého školství. Tak prosím bez poznámek, že je studentstvo líné a neukázněné. My víme, že jsme. A nevěřím, že ostatní byli jiní.