"Když Ježíš vstoupil do domu Petrova, spatřil, že jeho tchyně leží v horečce. Dotkl se její ruky a horečka ji opustila; i vstala a obsluhovala ho."

 

"Moment, Petrova tchýně? Takže měl manželku? A proč se o té jeho paní nepíše víc v Písmu?" Totiž, víte, to bylo první, co mi zavířilo hlavou, když jsem konečně pochopila, že ta tchýně byla apoštola Petra. No, logicky, napadlo mě, jak asi snášela, že byl Petr pořád pryč, jaký měla vztah s Ježíšem a tak, napadly mě prostě takové ty holčičí věci, jestli třeba měli děti? Nebo jak?

Anebo to slovo neznamená to, co to teď znamená? Jestli to někdo víte, dejte prosím vědět. Po dvaceti letech jsem si všimla, že má Petr tchýni a potřebuju to asi rozluštit. 

 

Ale proč o tom vlastně píšu: pan farář měl v neděli hezkou myšlenku: že Ježíš tu tchyni uzdravil ke službě. Uzdravil ji a ona se hned zvedla a pověsila jim kabáty a uvařila čaj a podala keksy...teda, víte jak to myslím. Prostě jak to tehdy dělali s návštěvami. Nakrmila je a ustlala a tak. Prostě... ji uzdravil ke službě

Člověk, kterého si velmi vážím především pro jeho znalosti, je na tom prachbídně. Dneska jsem byla na adoraci mimo jiné i speciálně za jeho uzdravení. Ledasco jsme si spolu zažili - Paříž, Prahu s !dvouhodinovou! prohlídkou katedrály svatého Víta, kdy nám byl schopen říct něco o každé prťavé fiále, dlouhé hodiny dějepisu, kdy mluvil jako kniha a kolikrát odběhl od tématu, takže jsme byli permanentně ve skluzu, několikrát se té naší zlopověstné třídy zastal, a ať už ho lidi měli nebo neměli rádi, všichni uznávali jeho vědomosti a rétorské schopnosti. Dokázal nadchnout i nejzarytější odpůrce dějepisu. Nevím, jaký je jako člověk, ale jako profesor byl skvělý a nakonec jsme to spolu doklepali až do konce. Naposledy jsem si s ním krásně popovídala o světovém realismu a Malém princi a byla odměněna dvěma jedničkami na maturitním vysvědčení (ne že by mi zatím k něčemu byly).

Pane, uzdrav Josefa Trávníčka ke službě tak jako Petrovu tchýni. Je ještě tolik zarytých odpůrců dějepisu, kterým je třeba otevřít oči, je ještě tolik návštěvníků svatovítského chrámu, které je třeba inzultovat dlouhou přednáškou, je ještě tolik odsuzovaných tříd i jedinců, za které je třeba se postavit...

 

Pane, uzdrav ho prosím. Líšeň by přišla o velkého patriota a studenti o velkého učitele.

Amen.