Byl obrovský a luxusní. Lidé o něm ve své pýše říkali, že je nepotopitelný...

Ano, správně. Titanic. Největší lodní katastrofa své doby. Brutální facka lidské nadutosti.

Ale jelikož je tento článek zařazen ve filmovém občasníku, nebudu tu rozebírat, jak si loď potykala s ledovcem, ale stejnojmenný film. A protože ze všech těch filmů krátkých, dlouhých, dokumentárních a dramatizovaných jsem viděla přesně jeden jediný - Mr. Cameron, welcome!

 

Titanic je bezesporu velkofilm. Počínaje velkolepou výpravou, trikovými efekty na svou dobu skvělými, pokračuje to přes interiéry a kostýmy a končí hudbou Jamese Hornera a spoustou hvězdných výkonů.

 

O čem Titanic je? O lásce. O tom, že není radno si tahat triko, obzvlášť ne když se to týká moře. O tom, že na 2 200 lidí je jaksi potřeba víc než 20 člunů (i když vcelku velkých). O statečnosti. O nepřipravenosti. O panice. O zoufalství.

O skvělých kaskadérských výkonech (v podání převážně českých kaskadérů). O Leovi a Kate. O návštěvnosti. O více než tříhodinové stopáži.

O fenoménu.

 

Titanic je pro mě... filmem příliš dlouhým na shlédnutí na jeden zátah a příliš romantickým na to, abych se na něj dívala sama. Přestože jsem chtěla korektně zachovat objektivnost článku, přece jen si nemůžu odpustit malé vysvětlení, proč tenhle film nefiguruje téměř v žádném z mých žebříčků a to i přesto, že je to nesporně jeden z nejoblíbenějších filmů (nebo jaký superlativ použít, teď moc nevím. Je to prostě fenomén.) - důvod 1: Leo. Já ho mám ráda - ale ve filmech, kde nevypadá jako ucho. Čili v Počátku, Velkém Gatsbym, Vlkovi, Djangovi. Ale tady s ním mám prostě problém. Důvod 2: Kate. Tu ráda nemám. Prostě... ne. Jediný film, kde se mi líbila, byl Quills. Nevím proč, ale mám s ní problém. Herečka je to (hlavně v pozdějších filmech) dobrá, ale tak nějak... prostě s ní mám problém. A v Titanicu obzvlášť. Důvod 3: "Tobě se nelíbí Titanic? Ty jsi ale divná, to je přece taková romantika!" Jo. To je ono. Je to tak strašně zprofanované, že jsem na ten film alergická. A to jsem ho viděla jen dvakrát. (Konec subjektivní vsuvky)

 

Nakolik je film věrný skutečnosti? Na tuhle otázku odpovídají desítky webovek, které se filmem zabývají - chybami v něm, různými zajímavostmi, srovnáváním se skutečností. Za všechny - oficiální stránky filmu www.titanicmovie.com, webovky s chybami z filmů, zabývají se tím i české stránkyTitanic má miliony fanoušků více či méně zažraných, lidi, kteří sbírají suvenýry k filmu a mají jich tisíce. 

 

Věděli jste, že...

  • ... se natáčelo ve velké nádrži s vodou o bazénové teplotě a že pára od úst byla přidána postprodukčně?
  • ...že natočit film (s přihlédnutí k inflaci) bylo dražší než postavit celý Titanic?
  • ...že když 3D zpracování dorazilo do Číny, byly vystřiženy nahé scény - prý aby diváci nevztahovali ruce po ňadrech Kate Winsletové?
  • ...že kus dřeva, na kterém se zachránila postava Rose, skutečně existuje a je v muzeu?
  • ...že většina kaskadérů v místnosti s motorem byly osoby vysoké do 150 cm - aby prostor vypadal co největší?
  • ...že původně dostala na bídku na hudbu Enya, ale odmítla ji?
  • ...že film získal 11 Oscarů?
  • ...že Kate Winslet a Gloria Stuart jsou jediné dvě herečky nominované na Oscara za stejnou roli ve stejném filmu?
  • ...že postava Rose je napsaná podle Beatrice Woodové, která zemřela v Kalifornii v roce 1998 ve věku 105 let a Jackovo jméno je podle jména na hřbitově v Halifaxu, kde jsou pohřbeny některé oběti Titanicu?

 

Titanic je velkofilm. Je to fenomén o fenoménu. I přes svou mírnou nechuť k onomu filmu musím smeknout stetson. Titanic je skvělý film od kulis po výkony. 

Titanic je jeden z filmů, které musíte vidět aspoň jednou za život (i když se tu jistě vyrojí spousta lidí, kteří řeknou, že ho neviděli a vidět nechtějí).

 

 

Titanic je fenomén.