Máme tu další díl filmového občasníku a s ním jednu velkou a ošemetnou otázku: Který filmový soundtrack je nejlepší??

Už posledně jsem vám říkala, že nevím. Na to se totiž nedá odpovědět. Vždyť vkus na hudbu je snad ještě citlivější než vkus na filmy. Navíc člověk neviděl všechny filmy a tak se to určuje jen dost těžko. Přesto jsem však prošla naše i zahraniční servery a vygůglila pár tipů. Ty jsem zkonfrontovala s vlastním názorem a ejhle!, bylo tu deset (mých) nejoblíbenějších filmových soundtracků.

Jenže! Píšu píšu a najednou mi došlo, jak často je ovlivněn můj názor na celkový soundtrack závěrečnou (titulkovou) písní. A potom mě napadlo, jak snadno vítězí v této kategorii muzikály oproti normálním filmům. 

A vzešly z toho nakonec články tři. Ten dnešní bude o "titulkových" písničkách, které si žijí vlastním životem a druhé dva byly o muzikálech a o soundtracích klasických nemuzikálových filmů.

Jako u seriálů (a jak tomu bude vždy), není to seřazeno podle oblíbenosti. To prostě nejde...

1. I will always love you (Osobní strážce, Whitney Houston)

Koho by neuchvátily vysoké dlouhé tóny, zvláště, když jsou o lásce. Píseň napsanou Dolly Parton Whitney povýšila na jednu z nejprodávanějších písniček všech dob. A je to písnička skvělá (technicky především). Mám ji moc ráda (a s drahým bratrounem ji rádi kvílíme při mytí nádobí).

2. My heart will go on (Titanic, Celine Dion)

Spoustě lidí se zarosí oči, když slyší první tóny slaďácké melodie z Titanicu. Hudbu má na svědomí James Horner (Avatar, Apollo 13, Troja a mnoho dalších), slova jsou od Willa Jennigse. Škoda je, že je to melodie tolik užívaná. Já osobně mám tu skladbu totálně přehranou. (Ale tedy official videoclip je pomalu odjemnější než Titanic sám.)

3. Bondovky (John Barry, Shirley Bassey, Tom Jones, Nancy Sinatra, Louis Armstrong, Paul McCartney, Lulu, Simon, Easton, Coolidge, Duran Duran, A-ha, Night, Tina Turner, Sheryl Crow, Garbage, Madonna, Cornell, Jack White and Alicia Keys, Adele)

Bondovky jsou fenomén sám pro sebe. A hudba k nim zrovna tak. Postupem času se stalo vcelku prestižní záležitostí nahrát úvodní píseň (aspoň se mi to tak zdá). Některé melodie jsou lepší, jiné horší, ale stejně je nejznámější hned ta první - klasické bondovské téma od Johna Barryho. Stačí aby ve filmu zaznělo túdúdúdú a hned víte, že jde do tuhého!

4. I don´t want to miss a thing (Armaggedon, Aerosmith)

Romantika, drama, vypětí!! Bruce Willis a jeho půvabná dcera, zkáza Země a ujištění, že Jethro Tull není zpěvák. Záchrana na poslední chvíli a to vše doprovázené dojemnou písní od Aerosmith. Film vcelku nic moc (pardon, je-li tu nějaký zanícený fanoušek, já na to koukala už třikrát jen pro Bruceho), ale ta muzika prostě je dobrá!

5. May it be (LOTR: Fellowship of the Ring, Enya)

Ta písnička je prostě skvělá. A to nejen proto, že kombinuje angličtinu a elfštinu. Je taková... taková pánoprstenovská. Úplně slyším, že si to prozpěvuje Arwen chuděra někde v Roklince. Enya dělá pěknou muziku. Každému to nemusí sednout, ale pro mě je to pecka.

6. Into the west (LOTR: The Return of the King, Annie Lennox)

Trochu se stydím, že tu tak strašně protežuju Pána Prstenů. Jenže co dělat, když má skvělý soundtrack? (Odolala jsem prsknout sem aspoň jednu hobití písničku - buď tu o horách nebo tu od Eda Sheerana) Into the West má slova tak děsivě krásná, že jsem nemohla odolat. Navíc ta takřka kýčovitost poslední scény celé trilogie, při níž písnička zazní, nenechává mé jinak odolné srdce chladnou. Pán Prstenů byl, je a bude moje velká láska. A tahle písnička zrovna tak!

7. Eye of the tiger (Rocky III., Survivor)

Mno, Rockyho jsem neviděla ani jednoho, písničku ovšem znám a nijak zvlášť ji nemusím. Tedy... nemusela jsem, dokud se nesesedli čtyři cellisti a nezařezali ji na ty svoje basy. Jinak se mi písničky od skupiny Survivor moc nelíbí a nepomohl by tomu ani symfoňák, ale Tygří oko beru na milost.

8. Time of my life (Dirty dance, Medley and Warnes)

Škoda, že se to hraje pořád a všude. Chudák znělka Hříšného tance u mně dopadla podobně jako Titanic. Prostě ji nemůžu skoro vystát. Asi za tím bude i trauma z pubertálního věku, kdy na školních/táborových dikotékách nikdy nikdo nepřišel pro ubohou autorku, když tahle písnička zazněla. Jinak je to ovšem song mnohokrát oceněný. Takže je asi dobrý.

9. Alice (Alice in Wonderland, Avril Lavigne)

Že na tom filmu ujíždím, to si asi někteří všimli. A ta písnička k tomu tak nějak patří. Avril jinak moc nebaštím (na pár výjimek), ale tahle písnička k tomu sedla. Cen posbírala taky několik, je pravda, že ne každému to tam sedne. A ne každému sedne sám film.

10. Já přemýšlela, co sem dát. Některou z českých písniček? Ale kterou!!! Předchozí položky byly až na devítku a LOTRa jsou seškrábané z různých serverů bez výjimky zahraničních. A co tedy sem? Něco od Zimmera? Dilema! Ach. Takže víte co? Jako desítku si dosaďte sami, co je vašemu srdci milé. A třeba se o to podělte v komentářích.

 

A tímto uzavírám trilogii na téma filmových soundtracků. Ukázalo se to být poněkud větším soustem, než jsem čekala. Ale... nějak jsem to snad zvládla, za pomoci všech různých žebříčků. Já si furt říkám, že si budu filmy poznámkovat, abych věděla, kde co bylo dobrého, ale nějak se k tomu nikdy nedostanu... to je pak těžké. A tak jsem jistě zapomněla na mnoho dobrých filmů, které jsem zapomenout neměla. Mno, co už. Nezlobte se na pisálka a nashledanou u dalšího dílu Filmového občasníku - tentokrát o jednom velkém fenoménu.