Máme tu další díl filmového občasníku a s ním jednu velkou a ošemetnou otázku: Který filmový soundtrack je nejlepší??

Už posledně jsem vám říkala, že nevím. Na to se totiž nedá odpovědět. Vždyť vkus na hudbu je snad ještě citlivější než vkus na filmy. Navíc člověk neviděl všechny filmy a tak se to určuje jen dost těžko. Přesto jsem však prošla naše i zahraniční servery a vygůglila pár tipů. Ty jsem zkonfrontovala s vlastním názorem a ejhle!, bylo tu deset (mých) nejoblíbenějších filmových soundtracků.

Jenže! Píšu píšu a najednou mi došlo, jak často je ovlivněn můj názor na celkový soundtrack závěrečnou (titulkovou) písní. A potom mě napadlo, jak snadno vítězí v této kategorii muzikály oproti normálním filmům. 

A vzešly z toho nakonec články tři. Ten dnešní bude o muzikálech a druhé dva o "titulkových" písničkách, takových, co si žijí už dávno vlastním životem a opravdu o soundtracích klasických nemuzikálových filmů.

Jako u seriálů (a jak tomu bude vždy), není to seřazeno podle oblíbenosti. To prostě nejde...

1. Help/ Hard day´s night

To se to dělá nejlepší soundtrack, když jsou jeho tvůrci Beatles. Příběh trošku podivný, ale přiznejme si - tady nejde o film, tady jde právě o muziku. Vím že toho natočili víc (Magical Mystery Tour, Yellow Submarine), ale právě na Help a Hard day´s night se shodlo víc serverů a já taky. Takže Help!, I need somebody... (Jo, a v Help! se mi hrozně líbí Ringo. Což je divný. Protože Ringo je fakt vošklivej)

2. Rok ďábla

Když jsme u těch filmů, kde je hudba víc než příběh, nesmíme zapomenout neuvěřitelný (pro mě) počin Nohavici, Plíhala a Čechomorů, kormidlovaný Petrem Zelenkou. I když, víc než příběh... to se zrovna o Roku ďábla nedá takto říct. Je to jedna velká tajemná. Koukáte na to, občas si pobrukujete písničku, občas se smějete, občas vás trošku mrazí, občas vás mrazí hodně a celou dobu si říkáte, co je fakt a co fikce. Takové malé Věřte nevěřte... 

3. Horečka sobotní noci/Pomáda/Hairspray

Zpívající/tančící Travolta. Dá se k tomu říct víc? Dá. Saturday Nights Fever si třeba na csfd.cz moc dobře nevede. Má jen 68%. Naproti tomu na zahraničních serverech válcuje Pomádu zcela spolehlivě. No uznejme, je to taková diskoška, což není pro každého, Travoltu taky každý nežere, že... Pomáda je klasika. Příběh vcelku nic moc, nejvíc mi na tom asi vadí, že středoškoláci vypadají jako pětadvacátníci, ale když na to mám náladu, prostě je to parádní náladovka. A písničky jsou tam jedna báseň! (Ale to oblečení a účesy, uf, už se těším, až se za dvacet let budu smát tomu, co se nosí teď). A Hairspray? Pitomoučký příběh se ukrývá za parádní muzikou a především naprosto úžasnými šaty, takže se dá přežít i ten Zac Teflon. A vycpaný Travolťákm je prostě...tak divnej, až je super.

4. Disneyovky

Co si budeme povídat, Disney má prostě krásné pohádky. Jako dítě oceníte příběh a jako dospělý ty narážky, kterých jsou především ty staré plné. A písničky jsou fajn. Od Sedmi trpaslíků přes Anastázii po Ledové království. Má to něco do sebe. Povzbudivé texty, chytlavé melodie... Nevím, někteří to asi neocení, ale já si to vždycky ráda poslechnu. V rytmu disneyovek se dá krásně zapomenout na to, že osmnáct už mi bylo a čeká mě už "jenom" dospělost... 

5. Noc na Karlštejně

Česká klasika s hvězdným obsazením a písničkami, které zná každý - k tomu navíc fotogenický Karlštejn a kostýmy propracované do detailů. Zamotaná double lovestory a k tomu dva šlechticové coby nezaujatí pozorovatelé - hlavně tedy král kyperský to vpravdě vyhrál (loutna a banda fanynek). Na druhou stranu je škoda, že se ten film sjíždí pořád dokola, protože znám spoustu lidí, co ho nemají rádi právě kvůli tomuto.

6. Limonádový Joe

Sou fááár, tú jú máj véj... Parodie na westerny a skvělý muzikál k tomu. Jako malé se mi to hrozně nelíbilo - dítě asi úplně neocení parodii. Ale teď je to jinak. Jednak parádní provedení (ty barvy, kostýmy...), druhak parádní obsazení (Fiala, Fialová, Schoberová, Kopecký, Hlinomaz a ti ostatní), třeťak parádní hudba. A Baladu Mexico Kida, tklivě zpívanou přenádherným Matuškovým hlasem za doprovodu kytáry a šakalů, tu bych mohla slyšet pořád dokola. Ostatně...co písnička, to poklad. 

7. Hair

Hippies pod taktovkou Miloše Formana, válka, písničky a venkovánek, který se zaplete se špatnou partou... Hair je kultovní film, u kterého vždycky brečím. Protože tak nějak člověka napadne, jak hrozně nesmyslné je válčení. Jedna velká jízda, která skončí špatně. Šílené dobrodružství skončí slzavě na hřbitově. Jeden z mála filmů, které zvládám v angličtině (asi proto, že jsme ho viděla tolikrát).

8. Šakalí léta

Hřebejk-Jarchovskýho já ráda. A tenhle film je... prostě moje srdcovka. Šaty a příběh a muzika a herci a taková příjemná nostalgie, Šakalí léta jsem viděla snad už desetkrát. Je pravda, že spousta písniček je nepříjemně provařených, na druhou stranu jiné se skoro nehrajou. A třeba tohle je pro mě ikonické. To slyším a hned bych Asterové vzala ty krásné šaty, co má na sobě, a šla si pořádně trsnout. 

9. Lotrando a Zubejda

Že to není muzikál? Mě se teda zdá, že vcelku jo. Protože to je jedna písnička za druhou. A jsou to bomby. Třeba tuhle mi zpívali bratranci (a můj bratříček mi to neopomněl právě teď připomenout. Protože mě to štvalo). Pohádka je to příjemná a milá, sice se taky jede pořád dokola, ale víte co? Za ty roky se mi neokoukala. Protože Strach je tam tak uchoidní, protože hlášky jsou použitelné v normálním životě a protože to je pohádka dětství. 

10. Starci na chmelu

A, vidíte to? Zase ty šaty! Prostě šedesátkový střih je můj milovaný. Jinak film nijak zvlášť ráda nemám. Strašně se mi nelíbí hlavní hrdina (navíc si vždycky vzpomenu na Čereného Petra a jeho "Ahóóój!"), celkově mi to přijde takové... nemalebné. Ale říkala jsem si, že kdyby se to tu neobjevilo, bylo by to vcelku hrozivé opomenutí. Pro spoustu lidí (asi hlavně pro ty, kteří jezdili na chmel, což se mi bohužel vyhnulo) to je asi příjemná nostalgie. A navíc základní kámen českého muzikálu. (A Milenci v texaskách jsou taky dost provaření, uznejte)

Dovětky:

Zpívání v dešti

Rebelové

Někdo to rád horké

Kvaska

 

A co vaše top muzikály? Nebo je moc nemusíte?

 

POZN.: Názory čistě SUBJEKTIVNÍ.