Smutně pozoruju vanilkovou zmrzlinu, která opustila druhé patro kornoutku a elegantním obloukem se snesla na mé černé kalhoty, kde nakreslila perfektní ulepkanou přímku a žuchla na zem. Během mého obdivu akrobatických schopností se druhý kopeček nepozorován odlepil od kornoutku a zcela bez ostychu se mi skulil na bílou blůzu. Druhý kopeček byl pochopitelně čokoládová zmrzlina. Jak jinak. Vypadám teď velmi upatlaně. Takový smutný harlekýn, který chroupe suchý kornout po své vypočítavé a zrádné zmrzlině.

Zákony schválnosti jsou mnohem nezvratnější než zákony fyziky. Platí vždy, všude a pro každého. A narozdíl od fyziky nikdo nemá potřebu dokazovat že to je jinak, nebo dokonce vymýšlet nějaké poučky.

Kupříkladu nikdy se mi oko na punčoše neudělá až při návratu z akce, vždycky když jedu tam. Nikdy se nezašpiním od kalafuny, když mám na sobě světlé oblečení, vždycky jen když mám tmavé kalhoty/sukni. A spoj se nikdy nezpozdí, pokud na něj nenavazuje nějaký extra důležitý vlak či bus, co jezdí jednou za hodinu. A co myslíte, přihodil se můj největší držkopád když měl někdo ze skupiny vodu, náplasti, obvaz, či něco podobného? Kdepak, Vysočinu jsem rozorala loktem ve chvíli, kdy jsme neměli ani papírové kapesníky a cáry kůže jsme omývali perlivou minerálkou. 

Nikdy nezakopnete s prázdnýma rukama. A pokud jo, rozhodně spadnete buď vtipně nebo bolestivě. Na druhou stranu se kolikrát zákon schválnosti skloubí s neuvěřitelným štěstím.

Příklad: jeden známý, starší už to pán, čiperný však stále, nesl do auta dvě reprobedny a gramofon. Reprobedny zvládnul bez potíží, ale když nesl gramofon, nejkřehčí to část celého nákladu, zakopnul jak nastupoval do výtahu a natáhnul se přes celý výtah jak dlouhý tak široký. A aby toho nebylo málo, narazil hlavou do madla. Krve jak z vola, to se ví, každé zranění hlavy vypadá děsivě. Manželka ho vzkřísila, odvezla do nemocnice, tam ho zaštychovali a pustili domů. Zákon schválnosti: zakopnul právě s největší věcí co nesl. Štěstí jak prase: stačilo, aby měl hlavu pootočenou o pět centimetrů jinam a místo rozraženého obočí by měl rozražený spánek.

 

Zákon schválnosti platí zkrátka a dobře vždy a všude. Zaručuje šokující zážitky, historky, kterými se rádi pochlubíte, pobavíte s nimi své přátele. Věci, které vám v danou chvíli hnou žlučí, ale později se jim zasmějete.

Tak, když jsem vám to řekla, jak se věci mají a že zákon schválnosti chodívá ruku v ruce se štěstím, jdu ze sebe zase udělat normálního civila. Jako harlekýnovi ve špinavých kalhotách i halence mi to fakt nesekne...