Máme tu další díl filmového občasníku a s ním jednu velkou a ošemetnou otázku: Který filmový soundtrack je nejlepší??

Předem vám říkám, že nevím. Na to se nedá odpovědět. Vždyť vkus na hudbu je snad ještě citlivější než vkus na filmy. Navíc člověk neviděl všechny filmy a tak se to určuje jen dost těžko. Přesto jsem však prošla naše i zahraniční servery a vygůglila pár tipů. Ty jsem zkonfrontovala s vlastním názorem a ejhle!, máme tu výběr (mých) nejoblíbenějších filmových soundtracků.

Jenže! Píšu píšu a najednou mi došlo, jak často je ovlivněn můj názor na celkový soundtrack závěrečnou (titulkovou) písní. A potom mě napadlo, jak snadno vítězí v této kategorii muzikály oproti normálním filmům. 

A vzešly z toho nakonec články tři. Ten dnešní bude o soundtracích klasických nemuzikálových filmů a druhé dva o "titulkových" píšničkách, takových, co si žijí už dávno vlastním životem a o muzikálech.

Jako u seriálů (a jak tomu bude vždy), není to seřazeno podle oblíbenosti. To prostě nejde...

1. Piráti z Karibiku

Hudbu k Pirátům z Karbiku skládal můj oblíbenec Hans Zimmer (na jeho plody se můžete podívat sami, dílo je to úctyhodné). Má takový specifický rukopis, že ho vcelku poznáte. Zrovna ale Piráti jsou skvělé dílo. Mám stažené tři soundtracky a poslouchám je jako běžnou muziku. Některé skladby jsou prostě parádní. Krom "theme songu", takové té znělky, s jejímiž motivy se pracuje v celém soundtracku, je parádní Hoist the colorsJack Sparrow, One day nebo Up is downJisté je, že Piráti z Karibiku by bez Johnnyho Deppa a muziky Hanse Zimmera byli podstatně chudší.

2. Pán Prstenů a Hobit

Kdo se ve filmových skladatelích vyzná, ví, kdo je Howard Shore. Podobně jako Zimmer má na kontě pěkných pár vynikajících soundtracků - já mám nejradši ten "tolkienovský". I u LOTR i u Hobita pracuje s podobnými motivy - tam, kde se oba příběhy prolínají. V LOTR určil základní motivy Gondoru, Rohanu, hobitům, elfům i Černé moci, správně podkresluje situace - doják střídá boj, děs střídá pohodičku Ithilienu nebo Kraje. Když poslouchám soundtrack, mám chuť páchat hrdinské činy. V Hobitovi zachoval styl a náladu hudby a připsal nová témata. Je to sice trošku nudnější poslouchání než LOTR, ale i tak je to krásné. Protože když slyším trpasličí píseň o Mlžných horách, tetelím se blahem, protože přesně takhle mi zněla v hlavě, když jsem Hobita četla. 

3. Silent Hill 

Ať už si o samém filmu myslíte cokoliv, muzika je v něm perfektní. Krom písničky od Johnyho Cashe Ring of fire, která je umístěná na naprosto geniálním místě filmu, je celý soundtrack z původní hry - a je přesně takový, jaký by měl u hororů být. Protože čím by byl horor bez takové té temné, děsivé muziky, co se zhlasití, když má přijít něco hrozného? Co si budeme povídat, Silent Hill je možná kvalitní hra, film ovšem než horor je spíš trošku děsivější thriller (o tom víkendu jsem viděla ještě Sirotčinec a to je tedy jiné kafe). Ale ty skladby jsou báječné. Použití klavíru a de facto jednoduché melodie dělá zkrátka své. Když potřebujete hrůzu, hoďte tam smyčce. Když potřebujete muziku do šedého, mrtvého města - ja čas na klavír.

4. Amélie z Montmartru

Amélie je film sám o sobě... zvláštní. Není pro každého. Nejznámější skladba je bezpochyby Comptine d´un autre été, pak vás určitě trkne La valse d´Amelie. Těch valčíků je tam vůbec povícero - La valse de monstres kupříkladu. To je taková pravá "pařížská". Svižné, akordeon, úplně cítím chuť těch jejich divných sladkých toustů, vidím davy turistů kolem harmonikáře... Celý soundtrack z Amélie je takový. Paříž upršená, Paříž sluncem zalitá. Paříž noční a tichá, Paříž v poledne, ukřičená. A do všeho zní akordeon...

5. Absolvent

Tenhle film jsem skoukla jen kvůli tomu, že ho většina mnou navštívených serverů považovala za film se skvělým soundtrackem. A taky že jo. Sám film se mi tedy nelíbil, či spíš mě nějak zvlášť nezaujal, ale Simon s Garfunkelem jsou... jsou Simon a Garfunkel. Muzika je svižná, nacházím v ní spoustu známých písniček, je to chytlavé, příjemné. K filmu se mi to tedy moc nehodí (asi jen úvodní titulky fakt sedly, jinak mi to přijde takové...náhodné). "Hlavní" písnička Sound of darkness je známá velmi dobře, moje oblíbená je Mrs. Robinsonkterá tedy s filmem dostala úplně jiný kontext a bohužel ji tedy mám ráda o něco míň. 

6. Star Wars

Dost jsem uvažovala, jestli je zmínit. Jednou jsem si stáhla komplet soundtrack ze všech šesti epizod a skončila jsem asi tak po hodině. Takže to řeknu takto - svému filmu dělá hudba Johna Williamse skvělou službu (tentýž pán má na svědomí třeba i znělku z Harry Pottera). Hvězdné války mají muziku, která správně podporuje atmosféru a navíc obsahuje pár motivů, které známe všichni a které se tak nějak zaběhly a používají se při nejrůznějších příležitostech. Třeba tohle, uznejte! (pardon za ten vzorek, ale strašně mě pobavilo, jak Darth Vader podává taktovku dirigentovi). A tu máme celou sbírku všech známých hvězdných melodií! Ať vás síla provází.

7. 500 dní se Summer

Ten film je... jiný. Trošku jako velký videoklip. Je to přitom zcela banální příběh, ale víte, zabalený tak, že je z toho krásný velikánský dáreček. A jeho nedílnou součástí je parádní soundtrack. Hudba je dílem více interpretů - Regina Spector, opět S & G nebo třeba She & Him (skupina, kde zpívá Zooey Deschanel, doporučuju). Celý soundtrack je pochopitelně takový sladkobolný, přece jen je to film romantický, ale když máte takovou správnou náladu, stojí za to. Film i hudba. 

8. Koralína a svět za tajnými dveřmi

Film je to neobvyklý, hudba je to také neobvyklá. Má ji na svědomí Bruno Coulais a s ní i pár dalších filmů, takže to není žádné soundtrackářské ucho. Mám ten soundtrack stažený a poslouchám ho - jsou to fajn písničky, místy mrazivé. Ale jsou fajn - Exploration, Dreaming nebo tatínkova píseň. Když to teď tak poslouchám, napadá mi, že by to byl moc hezký soundtrack k hororu. No, vlastně i je. Koralína není opravdu moc rodinný film. A na tom jsem se shodla i s jedním ze svých spolupracovníků. Je to...hodně děsivá pohádka pro zlobivé děti.

9. Requiem za sen

Já vím, že někteří z vás na ten film neslyší, ale já jo. Pro mě je dobrý především pro skvěle udělanou muziku. Vlastně se pracuje jen s jedinou skladbou, Lux Aeterna, první půlku se ladí, druhou půlku se zkouší a pořádně se ta děsivá, jednoduchá a přitom strašně těžká skladba rozvine naplno až v závěrečných titulcích. Pamatujete, co jsem u Silent Hillu říkala o těch smyčcích? Tak to je přesně tohle. Mrazí mě z toho ne pro ten film, ale pro tu muziku.

10. Tarantino

Vybrat z Tarantinových filmů některý s nejlepším soundtrackem nejde. Občas se mi zdá, že slyšel písničku a k té natočil film. Většinu hudby do svých filmů si prý vybírá z osobní sbírky hudby. Většina mnou prolezlých serverů se zmiňuje o Pulp Fiction - písničky, které vám hýbnou pánví, takové ty dobře známé...no, a jistě, tohle. Já přidávám i Kill Billa, ať si o tom filmu myslí kdo chce co chce, ta muzika je skvělá. Nancy Sinatra to snad zpívá přímo pro film, tohle je jak z nějaké klasické kovbojky, hvízdání je fakt iritující a konečně hlavní téma. Tarantinovy filmy to s muzikou vyhrály. Sedne jako ulitá.

Bonus

Musím trošku odvolat, co jsem říkala o tom, že bez hudby by byly horory nahrané. To se týká béček, ne Hitchcocka. Mrkněte na Ptáky, pochopíte, co tím myslím. 

 

A co vy a filmové soundtracky?

 

POZN.: Je to subjektivní, určitě jsem na něco důležitého zapomněla a určitě se vám některé příklady nebudou líbit. Ale to už budu muset nějak přežít ;)