Můžeme o tom vést spory, ale seriály jsou a budou součástí života celkem velké části z nás. No jen se přiznejte, kdo aspoň občas nekoukne na nějaký seriál? I kdyby jen u žehlení. Seriály jsou nekonečné nebo třeba jen párepizodové, jsou geniální výplní času ve zkouškovém, dvacetiminutová epizoda je tak akorát ke kafičku... zkrátka seriály jsou nezanedbatelná součást filmového průmyslu. 

Ne, teď ale vážně. Seriály jsou slušný mor. Pravý fanoušek svého seriálu nejen že viděl všecky epizody, ale taky hláškuje ostošest a největší a nejvěrnější se pozná podle toho, že ví, ve které epizodě se daná hláška vyskytla.

Tady je přehled seriálů, na kterých ujíždím já. (POZN: Není to seřazené podle oblíbenosti. To nejde)

1. Simpsonovi - žlutá čtyřprstá rodinka není vlastně vůbec v pořádku. Homer je alkoholik a flákač, Marge netýkavka, Bart nezvladatelně hyperaktivní lotr, Lisa je posedlá svou vlastní genialitou a Maggie má závislost na dudlíku. Ale i přes to všechno se mají rádi a všechny jejich eskapády skončí dobře. Přes masovou oblíbenost to není pro každého - ale nemám ve svém okolí moc lidí, kteří by Simpsonovy vyloženě nesnášeli. Je to seriál plný skvělých hlášek, občas se člověk podiví nad tím, jak ti Američani žijou, a sem tam se v něm mihne i nějaké to poselství. Třeba o tom, že správný vafle držej při sobě.

2. Sherlock - devět dílů (zatím) úchvatných lícních kostí Benedicta Cumberbatche a stejně mi to nestačí. Sherlock Holmes vyskočil z viktoriánské éry, objevil se v Londýně dneška a povedlo se mu to skvěle. Než jsem se podívala na první epizodu, říkala jsem si, že to bude asi pěkná blbost. Ale není. Seriál se volně inspiruje Doylovými příběhy, převádí je do moderního světa a díky bezvadnému obsazení a parádní kameře i hudbě dává Sherlockovi nový rozměr. Jestli máte rádi detektivky, doporučuju. Sherlockova sžíravá povýšenost vás oslní a budete dychtivě čekat na další ukázku chladné logiky. A Jim Moriarty vás bude chodit strašit. Jediný zloduch šílenější než Joker.

3. M*A*S*H - veselosmutné a krvavé. Jeden z nejoblíbenějších seriálů byl natočený na protest proti válce ve Vietnamu a stal se pro spoustu lidí kultem. Pestrá sbírka postav, vtipné příhody a taky pár slzavých epizod (když odešel plukovník Blake, brečela jsem jako malá). Každého nemusí armádně-lékařské prostředí bavit, ale myslím, že na odreagování je to výborné. Hawkeyeho jsem pochopitelně milovala a ke konci jsem měla ráda i Šťabajznu Margaret. A Radar a jeho medvídek...co může být roztomilejšího? Klingerovi jsem zase záviděla některé modely. A plukovníku Shermenu Potterovi koně. 

4. Futurama - takoví futurističtí Simpsonovi pro teenagery. Lehce přisprostlí (Bendrova nejlepší hláška se týká naleštěného zadku) a hlavně vesmírní. Jak se Groening drží v Simpsonech reality, ve Futuramě si kreslí, co se mu zachce. Podivná a neuvěřitelná stvoření a vynálezy. A oč jde? Mno, poslíčci donášející pizzu by se neměli plést v hibernačních laboratořích. Hlavní hrdina Fry to udělá a probudí se o nějakých těch tisíc pátků později. Seznámí se s robotem Benderem, taky se svým synovcem (asi tak stoletým) a stane se jeho zaměstnancem ve vesmírné expresní službě. A to je začátek. Vesmírné dobrodružství může začít!

5. Haló, haló - když si dělají Angličani legraci z Francouzů, většinou to stojí za to. Ale když si k tomu začnou utahovat i sami ze sebe, je to ještě lepší. Podkladem je druhá světová válka a v seriálu je všechno - natvrdlí němečtí důstojníci, angličtí letci ztroskotaní na francouzském venkově, francouzský donchuán, partyzáni, vykrádání umění, gestapák, intriky, žlučovitá tchýně, To-jsem-já-Leklerk, převleky, útěky, pohřby, popravy, milostný čtyřúhelník, děsivý zpěv, Angličan v přestrojení za četníka a salám. Víc neřeknu. Jestli máte rádi legraci poněkud lehčího rázu, podívejte se sami. 

6. Bylo nás pět - můj nejoblíbenější česká seriál. Skvělé herecké obsazení, kamera, která mu dává takový...nádech permanentního dětství, dobře převedený příběh z knihy na obrazovku, krásná muzika... Zkrátka Bylo nás pět je seriál pro všechny, kteří si rádi připomenou pocit, kdy hrávali "zvonkohru", kradli třešně nebo jablka, zkrátka pro všechny, kteří by se rádi ještě na chvilku cítili dítětem. A mimochodem, rampepurda rampepurďácká svého času byla nejoblíbenější bratrova nadávka. Jen slyším tu úvodní melodii a už sama doplním: "My hoši, co spolu chodíme, prožíváme všelijaká dobrodružství..." Občas bych chtěla být radši kluk.

7. Hra o trůny - poněkud ošemetné. Hra o trůny rozhodně není seriál pro malé děti. Nebere si s ničím servítky. Lítají v něm hlavy, stříká krev a půl osazenstva jsou herci z filmů pro dospělé. Intrika střídá intriku, jediný člověk, kterému se dá věřit (ano ano, chudinka Ned Stark) umře už během první série a vám zbyde (krom stesku a proslzené klávesnice) jenom jedna velká nejistota - komu věřit? Kdo hraje poctivě? Proč ten někdo dělá to, co dělá? Co se stane příště? Fantasy sága o politice a dracích člověku dokáže učarovat. Držte si klobouky. Winter is coming!

8. Walking dead - stejně jako Hra o trůny mají i Živí mrtví papírovou maminku. Tou je komiks stejného jména. Seriál o zombie apokalypse, kde není jisté vůbec nic, ani přátelství, je plný spousty věcí, které vás vytočí (občas dost nelogické chování postav a pak Shane, u toho si přejete od první epizody, aby ho něco sežralo), ale taky spousty věcí, které vás potěší - hrdinské činy, odvaha... a Daryl Dixon, pochopitelně. Navíc se musí nechat, že na chodcích si maskéři vyhráli překrásně a zrovna tak na vybydlených městech. Říkám na rovinu - máte-li citlivější povahu, vyhněte se tomuto postapokalyptickému světu. Je to jedna velká...žranice.

 

9. Mr. Bean - no jo, ten tu nesměl chybět. Je tu někdo, kdo nezná pana Beana? Já pevně věřím, že ne. Ale určitě se tu najde pár takových, co ho nemají rádi, podobně, jako se to lidem stává u Pata a Mata. Mr. Bean, totální smolař, asociál a milovník svého medvídka. Rowan Atkinson se musel hodně snažit, aby dokázal, že není hercem jen jedné role. Podařilo se, ale stejně bude na věky věků především Mr. Beanem. Člověkem, který bez jediného slova dokáže bavit miliony lidí. A taky občas rozplakat...

10. Červený trpaslík - ojé, Red Dwarf tu nesmí chybět. Další vesmírný seriál. Čtyři podivné existence na jedné zblázněné lodi a celý vesmír jenom pro ně. Robot s hranatou hlavou, napoleonský hologram, kari milující dredatý smraďoch a zmutovaná kočka. Totiž Kocour. Některé epizody jsou opravdu luxusní, bohužel u tohoto seriálu je dost vidět sestupná kvalita. Poslední série jsou už skoro nekoukatelné. Vesmír možná je nekonečný, ale fantazie scénaristů bohužel ne. Na osmou sérii se vůbec nedívejte. Jen byste si pokazili dojem.

A tu končí dnešní díl filmového občasníku. Upozorňuji, že je to zcela subjektivní.

Příště se těšte buď na Fenomén Titanic, nebo na Tim Burton a proč tak žeru jeho filmy nebo na Filmová hudba - nejlepší soundtracky.

 

Takže nachystejte květináče, na Vánoce jsem zpátky.

 

(obrázky postahovány porůznu z Googlu)