Jak začít? O tom, že jsem muzikant a že hudbou žiju, jsem už psala ve své ódě na violoncello. Ale dneska bych to zevšeobecnila. Něco jako "co Čech, to muzikant".

Muzika je v nás všech. V některých zvučí struna jediná, někdy navíc falešně, v jiných se rozehrává nádherná symfonie tří kompletních filharmonií. Ale ta muzika v nás je. Někdy vybublá na povrch zcela nečekaně, všimněte si toho. 

 

Oblíbené "vybublávací" místo je táborák. Lidi, kteří nezpívají pomalu ani v kostele najednou roztají a otevřou pusu, aby jim uletěl anděl či zemřela láska. Postávají u stánků na levnou krásu nebo jedou na mrože a najednou je jim jedno, že to neladí, že skřehotají jako vrány nebo že jim hlas skáče po tónech jako chromý kamzík. Takové okamžiky jsou nejlepší - nezpěvnáci se pustí do zpívání a pokud ani kytary tón neobměkčí srdce nejzarytějších mlčičů, aspoň si pořídí nějakou věc, na kterou se dá bubnovat. U táboráku je muzikant každý.

 

Že si ťukám do rytmu, když poslouchám muziku, jsem věděla, že si zpívám, když si poskakuju po kolejích u Linde cestou z práce, to jsem taky věděla, ale že si jen tak jedu tramvají a najednou zjistím, že si broukám a bubnuju do noťasu - to se mi ještě nestalo. Čím déle hraju a zpívám, tím víc ze mně ta muzika tryská. Ne že bych měla potřebu se o ni nutně dělit se svým okolím, ale nějak... je to můj druh modlitby. Když mám splín, nestane se mi to. Když mám radost, zpívám si.

 

Chápete snad, co chci říct. Že by se nikdo neměl stydět za to, jak zpívá nebo hraje, protože není důležitá technika provedení, ale to, co u toho cítíme. Není důležité, jestli hrajeme jako Paganini nebo zpíváme jako Pavarotti, kdybychom to dělali, protože musíme, kdybychom to dělali automaticky, nebylo by to na nic. Něco jako to s tou láskou v listě Korintským. 

Kdybych zpíval jako anděl a hrál jako král David, ale lásku k hudbě bych neměl, jsem jenom dunící kov a zvučící zvon.

 

A navíc... vždycky se můžeme vymluvit na "Já nic, já muzikant!"

 

P.S. Nebojme se muziky. Muzika nekouše. Koušou jenom blbí lidi.

A psi

A taky krokodýli. I když ti spíš trhají.