aneb Pravá strana zebry.

Nebudu tu rozebírat truchlivý osud Jaromíra, jež, nepoučen o specificích jisté zebry, nasedl na ni z pravé strany a potkalo ho něco děsivého. Nikoliv. Jen se dnes zase jednou rozmorálním nad některými lidmi, kteří pozapomínají na základní pravidla silničně/schodově/uličního provozu.

Chápu, že si někteří pletou levou a pravou ruku. Mě se to taky stává a to především ve chvílích, kdy je situace vypjatá a volá po rychlém zásahu. Jenže já si pletu ruce, takže to končívá tříštivými pády, doplněnými řadou nadávek. Ale o tomhle přece psát nechci. Protože na ulici nebo schodech si pravou stranu plete s levou tak padesát procent procházejícíh. A to už se na pomatenost rukou nedá ukecat.

Můj nejhezčí zážitek ze všech výletů do Prahy se týká eskalátorů v metru. Zaprvé jedou rychle a zadruhé - vpravo stojí ti, kdo chtějí stát, a ten, kdo chce jít, musí na levé straně být.

To jsme si zase takhle jednou jeli v Praze metrem a na eskalátorech jsem zaslechla hovor maminky a chlapečka. Synátor se nalepil na levé zábradlí, rozvalil se a maminka mu povídá: "Jaromíre, je tu drobný problém." "A jaký," táže se Jaromír nechápavě. "Vlevo se jde, vpravo se stojí. A konec," odvětí matka a stáhne syna k sobě, by nepřišel k úrazu kolem probíhající aktovkou.

Ach, kolik lidí by potřebovalo takovou matku! "Vlevo se jde, vpravo se stojí, po chodníku se chodí vpravo a když vás jde pět vedle sebe, smrsknete se, když někoho míjíte, dva kočáry vedle sebe taky nejsou úplně ideální a když jdete na přechod, je fajn se držet pravé strany zebry." Jenže taková matka se po ulicích nepohybuje a tak dochází k vypjatým situacím, kdy to může skončit ostrou výměnou názorů na téma "kdo je na správné straně". 

Ačkoliv leváci by se mohli bouřit, jako že je diskriminuju nebo co, v našich končinách je jediná správná strana strana pravá. Na silnici, na chodníku, na přechodě, na stezce, na schodech, na chodbách, prostě všude, kde je více lidí a mohlo by dojít k čelní srážce.

Takže držet se své strany zebry a nehrát si na hrdinu, co pluje proti proudu. To se hodí tak možná metaforicky, ale na přechodě to prosím nedělat!

HOWGH!