Drazí šílenci! Máme za sebou již celý jeden týden prázdnin a tak snad už všichni SJS (stále ještě studující) mají dozkouškováno. Ne-li, upřímnou soustrast.

Leč nemůžeme s prázdninovým vyžitím čekat na poslední opozdilce, vlak jménem Prázdniny se totiž řítí nezadržitelně kupředu a říkám vám, není síly, jež by ho mohla zastavit (kromě reparátu, pochopitelně. Nebo zlomené nohy. Nebo zápalu plic. Ale jinak nic!).

Pro správnou prázdninovou náladu je třeba odhodit standartní masku dospělého-člověka-co-má-rozum a dát celému světu najevo, že teď je léto a vy se veselíte podle svého. Za dobrý začátek považuji "pánosvětství" - při každém výstupu na jakoukoliv vyvýšeninu roztáhnout ruce a zavolat dostatečně hlasitě: "Jsem pán světa!" Svět pochopí, že jste prázdninově nalazeni a že jakékoliv potíže budete považovat za vzrušující dobrodružství. Prosím, nepraktikujte to poté, co vyběhnete do sedmého patra paneláku. To není to pravé místo, jehož pány byste měli o prázdninách být.

Je možné, že se na vás ony potíže - schválnosti budou sypat jako kamení - třeba vám ujede autobus, nastoupíte do špatného vlaku či píchnete kolo. Nechmuřte čela a využijte času k prozkoumávání místa, na němž jste uvízli. Bezpochyby najdete celou řadu zajímavostí, které lze obdivovat, či krásných míst, jež lze navštívit, než vám pojede další spoj nebo než najdete někoho, kdo má lepení. Minimálně hospoda je v každé vesnici (většinou).

Další důležitou věcí, jak ukázat, že prázdniny jsou a vy jste v nich, je správné opálení. Správné - na zebru. Nebo taky praktické (to se vám přihodí, když týden sázíte na praxi a máte tričko s krátkým rukávem. Zebra je oproti tomu soubor různě opálených míst dle délky nohavice, rukávu či tvaru výstřihu. Krásně se opalují i popruhy žebradel křížem přes prsa).

Jste-li již správně naladěni, opáleni i osvěženi (však víte, v té hospodě, jak vám ujel ten autobus), nastal čas na sběr lesních pochutin a pajtlování na mezích. Pokud máte dobrou obuv a tíhnete k parkouru, doporučuji návštěvu oplocených sadů. Na prosté jahody vám stačí pusa, na houby ale radši i atlas. A pochopitelně stylový igeliťák. Košík je too mainstream. Jinak si dávejte pozor, co si nesete z lesa - klíště je nezbytnou součástí ekosystému lesního, nikoliv lidského.

Ke správným prázdninám patří i správné koupání. Zahoďte kacířské myšlenky na moře či modře vykachličkované bazény. Každý šílenec ví, že nejlepší prázdninové koupání je v požárních nádržích, horských řekách a bahnitých rybnících. Jak není ve vodě ani jedna pijavice či patnáct stupňů Celsiových, šílenec do toho nevleze s dobrým pocitem. Když už osvěžit, tak pořádně!!

A nejlepší nakonec. Každý průměrný člověk ví, že léto je období ohýnků. Táboráků, ohníčků, fajráků, hasičských sirén, lesních požárů, tučných pokut a opékání špekáčků. Jak nejste správně vyuzeni, nezažili jste prázdniny. A jak jste si aspoň jednou nespálili pusu o pokus stvořit uhlí v horizontu minut, nemůžete tvrdit, že jste správně prázdninově vyžili. Pokud se vám obočí nekroutí v seškvařených kudrlinách, nerozdělávali jste oheň. 

Nuže, kdo dočetl až sem, je instruován o tom, co si nesmí nechat uniknout. Cítíte-li se dostatečně šílení, dejte se do dělání neobvyklých věcí, na které budete (nejen) vy ještě dlouho vzpomínat. Třeba se projděte v pečlivě uvázaných kanadách lesem, loukou a polem a pak zkuste stojku. Doporučuju zavřít pusu a všem zavelet k ústupu.

Ale hlavně se, mí milí čtenáři, o prázdninách opatrujte. Všichni spěchají za rekreací, horko jim leze na mozek, tak ať se neocitnete ve špatný čas na špatném místě. A taky pozor na houby, hlídače sadů, klíšťata, peřeje, horké špekáčky a na lidi, kteří by vám snad chtěli zkazit léto.