Jaro, nechci tě strašit, ale na konci školního roku dostaneš nejspíš nejen důtku ředitele školy, ale taky trojku z chování. Takové záškoláctví, tolik neomluvených hodin!

Uvědom si, milé jaro, kolik potíží všem přiděláváš. No, jen se nad sebou zamysli! Domů nosíš jednu poznámku za druhou - za nedochvilnost, za neomluvené absence... Rodiče tedy z tebe musí mít radost, jen co je pravda! Mělo by ses opravdu stydět. Kupříkladu já - za měsíc mám odevzdávat herbář. Můžeš mi poradit, co do něj mám asi tak dát? Palmu z poličky, vyloupit skleník, mám si snad od kamaráda vyprosit trávu?

Jaro, vzpamatuj se přece! Ještě máš naději, do konce školního roku je ještě čas, ještě si to můžeš napravit, vedení školy bude jistě vstřícné, pokud se sebou rychle něco uděláš. Ale mělo by sis tedy pospíšit, to ti říkám. Máme jet za dva týdny na víkendovku, na praxi sázet stromečky - myslíš si, že můžeme nové stromky sázet do sněhu? V půli dubna?

Podívej se, jaro, já chápu, že se zpozdíš o den, dva. Nemoc třeba, to je omluvitelné, nebo návštěva lékaře nebo pohřeb babičky na druhé straně světa. Ale podívej se, měsíc, to ti tedy tolerovat nebudeme. Ještě tři dny a máš smůlu, voláme rodičům a zveme si je do školy a ti ti vyplatí tvůj líný zadek vařekou, to si piš. 

Jen si uvědom, kolik ptáků a kytek je z tebe zmatených. A vůbec zvířata. A stromy. A my vlastně taky. 

To by opravdu nešlo. Tvoji spolužáci dělají taky potíže, třeba zima přišla celkem brzo, ale to ti říkám, pro vás všechny platí, že dochvilnost je vlastností králů! Ty jsi opravdu letos ze všech ročních období nejneukázněnější a tvoje vysvědčení bych tedy domů přinést nechtěla!

Takže se dej do kupy a potěš všechny, kdo čekají už tak dlouho na teplý sluneční paprsek, na hebkou carex brizoides a vůbec, podívej, já jsem pohodář a jen tak mi něco náladu trvale nezkazí, ale říkám ti jedno - i já už začínám mít depresi z toho, jak sníh sleze jen proto, aby v nás vzbudil falešnou naději a mohl po pár hodinách zase napadnout. V dubnu!

Tohle nejsou plané výhružky, jaro. Ta trojka na vysvědčení bude, na mou věru, jestli si nepospíšíš a trochu nás nepotěšíš!

Protože:

Jaro je krásné pro toho, kdo zažil dlouhou zimu. (B. Björnson)

A to je tedy fakt!