Pokud muž zapomíná na schůzky a chodí na ně pozdě - to se dá odpustit.

Pokud je muž ženě nevěrný nebo jí lže - těžko, ale dá se odpustit.

Pokud muž ženě zlomí srdce - zapomenout nelze, odpustit ovšem ano.

 

Pokud muž ženu uhodí, odpustit se to nedá. Nedá se to ani omluvit: opilostí, špatnou náladou něbo čímkoliv jiným. Muž, který uhodí ženu, třeba jen jednou, je chudák. 

Pokud jí dá pěstí, hodí ji na zem a kopne do ní, pokud jí u toho vláčí za vlasy... Na to ani nemůže být žádná omluva. Tím horší to je, když ho ta žena miluje. 

Jedné mojí kamarádce to včera udělal její (dnes už) expřítel. Víte, vlastně to není úplně moje kamarádka. je to má bývalá spolužačka, holka, která mě někdy dost štvala. Vadilo mi na ní vždycky tisíc věcí (ale jak by někdo podotkl - kdo je v mých očích bezchybný), ale když jsem ji dneska viděla, kulhající, oteklou, s prokouslým rtem, plačící a neuvěřitelně zoufalou, s otázkou: "Co mám teď dělat?"... Najednou jsem měla neuvěřitelný pocit hnusu kdesi v sobě. Že si lidi dokážou takhle ubližovat. Když se to nasčítalo s pár dalšíma věcma z tohoto týdne, měla jsem najednou dojem, že exploduju.

Chtělo se mi křičet. Jenže - na to bylo všude moc lidí. Chtělo se mi plakat - jenže jsem zjistila, že nemůžu. 

Je hrozně divné cítit takové to pnutí za očima, stažené hrdlo - ale neuronit ani slzičku. A nejhorší - marně jsem vzpomínala, kdy jsem plakala naposledy. Nemyslím smíchy, bolestí nebo třeba nad filmem. Myslím tak normálně. Protože jsem třeba potřebovala něco odventilovat.

No, spočítala jsem si to - dva roky a nějaký ten týden. Docela děsivé... 

Říká se - vyplač se, to ti pomůže. Já vím, pomohlo by - ještě to tak jít. Šla jsem a (bez nadsázky) se modlila za slzy. Nějak jsem neviděla jinou možnost k odbourání té marnosti.

 

Víte, když jsme tak šly s mou zbitou spolužačkou Lužánkami a ta druhá kamarádka, co s námi byla, plakala s ní, přišla jsem si tam zybtečná. Protože to byla jedna z těch chvilek, kdy je dobré mlčet a ronit slzy. Na rady je čas potom. 

 

Prosím, až se dnes večer budete modlit, vzpomeňte na všechny ženy, které jejich milí bijí. Já vím, na světě je spousta jiných problémů, ale dneska speciálně mi moc záleží na tom, aby minimálně těch, které milují a jsou za to trestány (pardon za ten básnický obrat), které třeba nemají sílu se od toho člověka odpoutat, aby takových bylo míň.