Podobenství o marnotratném synovi známe všichni nazpaměť. Mladý muž, který svou touhu osamostatnit se a užít si života vzal ze špatného konce a skončil hladový a mezi prasaty. Bída ho ale naučila pokoře, zalitoval svých činů a vrátil se domů s úmyslem začít úplně od začátku.

Otec ho přivítal jako milované ztracené dítě.

A jeho staršímu bratru jako by najednou přeskočilo. Začal se rozčilovat a poukazovat na to, jak on je nedoceněný a že dře pro otce a že vůbec, ale vůbec neužije zábavy.

Všimli jste si, jak obecně starší sourozenci hrávají záporné role? V pohádkách jsou to vždycky starší bratři, kdo neuspějí a pak, v rámci své zlodušské role, svého bratra mnohdy nejen okradou, ale i zabijí. Starší sestry jsou ty, které závidí té nejmladší její krásu a ženicha. A v příběhu o nerozvážném, leč kajícím se mladším bratrovi hraje ten starší taky zápornou roli. 

Když se jeho bratr vrátí, živý a zdravý, nějak se zapomene radovat a radši otci vytmaví, jak je všechno špatně a že je vlastně strašně tvrdý a přísný člověk. Prostě mu vynadá a ještě u toho stihne poukázat na to, jak se on, starší a zodpovědnější bratr, snaží a nic z toho nemá. Prostě se naštve na všechno a na všechny a místo, aby se přidal k všeobecné veselici, si postaví hlavu nechá se prosit.

Víte, zajímalo by mě, co se stalo dál. Jestli se přestal chovat jako primadona a přidal se, nebo zatvrzele trval na tom, že on je nedoceněný a že jeho bratr by zasloužil vyhnat tam, odkud přišel.

Jak dopadl zahořklý a závidějící muž? Přesvědčila ho otcova dobrota? Nebo ne?

A když jsme u toho - co myslíte, že bylo dál s marnotratným synem? Napravil se trvale, nebo po nějaké době zatoužil po pořádném odvazu a znovu se vrátil k rozmařilému životu? 

Nevím a asi je to jedno.

Důležité je, že v sobě mám ekousek od obou bratrů. Nejen od kajícího, který se vrací k milujícímu otci pokorný a odevzdaný, rozhodnutý přijmout trest, ale i od toho druhého - žárlivého, svárlivého, tvrdě pracujícího a do jisté míry trpitelského. 

A je jenom na nás, jestli to vykrmené tele bude pro nás nebo jestli budeme hodokvasu zamračeně přihlížet zvenku.