Má výborná kamarádka je nemocná. 

Projevuje se to nezaměnitelně - člověk má výpadky racionálního uvažování, křeče v hrdle, jež mu znemožňují dýchat a bolest na hrudi.

V esperantu se tomu říká amo ne respondita, v Dánsku ulykkelig kærlighed, Maďaři tomu říkají viszonzatlan szerelem. Prostě a jednoduše mám na mysli nemoc z nejtěžších - nešťastnou lásku. 

 

Každý z nás se alespoň jednou nešťastně zamiloval. Někdo právě jen jednou - a někdo tisíckrát. A nemusí to být vždycky jen hloupé pobláznění, co za pár dní přejde. 

Má kamarádka své nemoci podléhá. Já, jakožto zkušený člověk ve věcech nešťastných lásek, velmi dobře vím, co nesmí udělat (jelikož já sama jsem to udělala pokaždé a pokaždé to bylo špatně). Nesmí se zavřít před světem, nesmí tvrdit, že je všechno v pořádku, nesmí o tom mlčet. Zamilovaný člověk do jisté míry ztrácí soudnost - a je-li k tomu zoufalý, může se mlčení změnit v užírání se, užírání se v hořkost...a hořkost v zahořklost. A můžu vám teda říct - té se zbavuje extrémě špatně.

A tak mám zprávu, naléhavou zprávu, pro všechny nešťastně zamilované a taky pro ty, kdo někoho takového znají - nemlčte!

Jsou chvíle, kdy je lepší být sám, jen s Bohem, ale tyhle k nim nepatří. Když se člověk trápí kvůli jinému člověku, zase jen člověk mu může pomoct. Tím, že se zeptá, tím, že bude naslouchat. Nemusí radit, prostě je jen s dotyčným a ukazuje mu, že i když teď svět vidí černě a zdá se mu, že je docela opuštěn a nemilován, stále existuje někdo, kdo je s ním, rozumí mu a podpoří ho. Jistě, pomoc Boha je důležitá - ale nešťasník asi víc ocení ruku kolem ramen. Člověku to dává pocit, že má snad ještě cenu se smát...

 

Myslím na svou kamarádku už čtrnáct dní a čím dál víc. Modlím se za to, aby si nechala pomoct, aby se s tím svým bolením nezavřela sama do sebe a aby nedopadla...vyzní příliš melodramaticky, když řeknu jako já?

Ona zatím svůj boj se srdcem prohrává a já stále nevím, jak jí pomoct, protože pomoc odmítá.

Bezmoc je  strašná věc, věřte mi.

 

Dívejte se kolem sebe a nenechte nikoho, aby se trápil sám. 

Znáte to - sdělená bolest - poloviční bolest...