Úvodem bych chtěla říct, že jsou tři druhy překvapení, které pro svou maličkost považuju za vhodné: když je to překvapení ryze praktického rázu (juhů, od tří je děkanský volno!), když jsou překvapení druzí a Kinder Překvapení. Já osobně jsem nerada (špatné slovo, ale lepší nenacházím) překvapená, třeba dárkem. Totiž, nerada - většinou jsem v rozpacích. A kdekdo mě zná, může potvrdit, že já rozpaky nemám ráda.

SORPRESA!!! (filipínsky)

Moje dvacáté narozeniny byly (přes všechny negativní prepocity) nejlepší narozeniny mého života. I díky překvapení. Tomu, které mi připravili mí blízcí.

SYNDOD!!! (velšsky)

První překvapení vlastně nebylo ani překvapení. S mojí nejlepší kamarádkou jsme sbíraly ořechy, posedávaly na zahradě a ona mi pletla copánky. A já se celý ten večer divila, jak se hrozně změnila za ty roky, co se známe. Jak obtížně jsme k sobě hledaly cestu. A jak jsme ji k sobě našly a nemáme v úmyslu se od sebe nějak vzdalovat...

ÓVART!!! (islandsky)

Druhé překvapení přišlo 00:03, kdy mi napsal k narozeninám jeden z mých nejstarších přátel. Zrovna jsem se dodívala na Quantum of solace a strašně jsem se lekla. Přál mi mimo jiné optimismus. Takže jsem si to vzala k srdci (jako už tolikrát. Teď už mi to snad vydrží). Díky.

VERRASSING!!! (afrikánsky)

Trojka přišla deset minut předtím, než jsem se narodila (tudíž 9.10). Z krabice od rodičů jsem vytáhla notebook, což mi poněkud vyrazilo dech. Když se dávají podobné dárky, většinou se něco aspoň naznačí, ale oni to tak perfektně utajili, že mě to ani nenapadlo a pomalu jsem se rozbrečela. 

MEGLEPETÉS!!! (maďarsky)

Další překvapení mi připravila sestřička Anička. Napsala mi tak krásný přání, že jsem se rozbrečela už nepokrytě. Vzpomínala, jak si před pěti lety myslela, že se s ní ve dvaceti dávno nebudu bavit. A místo toho bez sebe nedáme ani ránu... Díky, Any!!

MENGHERANKAN!!! (indonésky)

A poslední a největší mi připravila naše táborová parta. Určitě si uvědomíte klasickou filmovou scénu - někdo vchází do setmělé místnosti, najednou se ozve výkřik "Překvapení!", rozsvítí se světlo, jsou tam všude jeho přátelé, potřásají mu rukou, zpívají "Hodně štěstí, zdraví", sfoukávají se svíčky na dortě a dávají dárky. oslavenec si něco přeje, slzí mu oči... Ehm, taky jsem slzela. Protože přesně takto začla oslava na Kozích horkách. Svíčkami a slzami. Z radosti, pochopitelně.

ÖVERRASKNING!!! (švédsky)

Vím, že se nemá říkat, co si člověk přál, když ty svíčky sfoukával, ale já to neřeknu, já to napíšu. 

Přála jsem si, aby všichni ti lidé, kteří si na mě vzpomněli a kteří se rozhodli mi věnovat chvilku svého času, zůstali při mě stát ještě spoustu dalších let. Abychom společně mohli slavit třeba i pětadvacítku. Nebo dokonce třicítku. Zkrátka aby mě neopustili.

Protože jsem ráda, že je mám. 

Jsem strašně bohatá. Těmi úžasnými lidmi kolem mě. 

 

Přeju všem takové lidi. A především vám všem přeju, aby se takoví lidi kolem vás nevynořili jen jednou ročně, v den, kdy máte narozeniny, ale aby vás obklopovali neustále.

Přeju vám odně příjemných překvapení. Nejen na narozeniny...