Na těchto dvou slovech není vlastně nic divného. Zloděj je ten, kdo si přivlastňuje cizí majetek a parazit je tvor či rostlina či houba, který si přivlastňuje cizí živiny.

Ovšem ve chvíli, kdy se tato dvě slova objeví nasprejovaná oranžovou geodetickou barvou na kostele se obsah zcela mění. A když si to člověk dá do souvislosti s kauzou církevních restitucí...

Náš otec to komentoval stylem "okamžitý nápad vínem povzbuzeného mozku". Ale podobná slova stejnou barvou a stejným písmem, která ozdobila plakát KDU-ČSL, tenhle druh vandalismu přenáší spíš do roviny "připravená akce člověka s jasným názorem i hlavou".

Nemůžu si pomoct - čmárání na volební plakáty patří ke každé předvolební kampani. Já sama jsem s oblibou dotvářela fotografie na místní kandidátce a (přiznávám) nemám z toho sebemenší výčitky svědomí. Jenže když někdo vezme sprej a svůj názor vyjádří na fasádu kostela, je to přece jen o něčem jiném. Církevní restituce zjevně rozvířily něco, co se dlouho skrývalo kdesi v lidech, až na dně - pocit křivdy, ať už osobní či kolektivní. Připomíná mi to jednoho chlapíka, který motorovou pilou rozřezal kříž.

Co se restitucí samotných týče, nevím, co si o tom myslet.

Ano, vrátit - ostatní taky dostali své majetky zpátky.

Ne, nevracet - a jak to občas dopadlo.

Vybydlené zámkya továrny, na které nikdo nemá peníze a ze kterých opršel i nápis "Na prodej". Měl by se o vrácený majetek kdo starat? A když ano - jak by to zvládal?

Ne, sama nevím, jak na tuhle věc pohlížet. Jedno je jisté - čmárání "Zlodějů" na plakáty, fary či kostely nic nevyřeší, je to jen přilévání oleje do ohně. A navíc vandalismus.

A taky to něco vypovídá o té naší povaze české. A není to nic hezkého...